Predsjednik Srpske liste

Rakić: Napad na djecu vam nikada nećemo zaboraviti i oprostiti

  • Извор: СРНА
  • 07.01.2023. 14:23

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas da za srpsku djecu i Srbe na Kosovu i Metohiji nema mira ni na najradosniji hrišćanski praznik Božić i pozvao sve nadležne, posebno međunarodnu zajednicu i Kfor, da pojačaju prisustvo i na terenu pokažu da im je stalo da zaštite Srbe i ostali nevećinski živalj.

- Nije bilo mira ni juče na Badnji dan, nije bilo ni ranom zorom kada je napadnut još jedan mladić u opštini Klokot. Danas smo posetili Stefana i Miloša Stojanovića i poželjeli im brz oporavak i da se što pre vrate domovima - rekao je Rakić nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Štrpca Daliborom Јevtićem posjetio Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21), koji su juče ranjeni u selu Gotovuša u opštini Štrpce.

Rakić je poručio svima onima koji ne žele Srbe na Kosovu i Metohiji da djecu nikada neće zaboraviti, niti će oprostiti ono što je juče urađeno srpskoj djeci.

- Na sve načine su pokušali da nas proteraju sa ovih prostora. Imam poruku za sve one koji ne žele Srbe na ovim prostorima. Decu vam nećemo zaboraviti nikada i nikada vam nećemo oprositi ovo što ste juče uradili - istakao je Rakić.

On je pozvao sve nadležne, posebno međunarodnu zajednicu i KFOR, da pojačaju svoje prisustvo i "da ne pomažu saopštenjima i osudama, već tako što će na terenu pokazati da im je zaista stalo da zaštite Srbe i ostali nevećinski živalj koji živi na Kosovu i Metohiji".

Predsjednik opštine Štrpce Dalibor Јevtić rekao je da se pucanji na dječake u Gotovuši nisu desili slučajno i da je to prenio i međunarodnim zvaničnicima na Kosovu i Metohiji.

- Koliko god to možda neko nazivao izolovanim incidentom, to po mom ličnom ubjeđenju nije. Pripadnik je "kosovske" bezbednosne službe. Prema nekim nepotvrđenim informacijama u automobilu je pronađeno nekoliko pari registarskih tablica i to govori samo da je neko tu došao sa namjerom da učini ono što je i uradio - istakao je Јevtić.

On je rekao da je u automobilu iz kojeg je pucano bila još jedna osoba i da je i to lice uhapšeno, kao i da su napadači pucali i u vazduh tokom boravka u Štrpcu i na Brezovici, te da su pronađene čaure.

Gradonačelnik Štrpca poručio je da predstavnici institucija u Prištini moraju da promijene retoriku i odnos prema Srbima i naglasio da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne želi Srbe na ovim prostorima.

- Ne može ni preko usta da prevali reč Srbi samo zato što su to Srbi, on i dalje ubeđuje sve kako je ovde sve idealno i dobro, kako ovde vlada demokratija, ignorišući probleme srpskog naroda - dodao je Јevtić.

On je naveo da je zatraženo pojačano prisustvo policije i KFOR-a na području opštine Štrpce kako bi se upravo spriječili oni koji su i ovo juče učinili.

- Odlučili smo da uklonimo blokade, ali naš protest se nije tu završio, već ćemo sutra u Štrpcu u 12.00 časova imati jedan veliki opštenarodni protest na kojem će nam se pridružiti i naša braća i naši sunarodnici sa sjevera Kosova, sa centralnog Kosova, Pomoravlja, Metohije. Pozivam sve Srbe da sutra dođu, sve građane koji osuđuju jučerašnji događaj - rekao je Јeftić.

Stefan i Miloš Stojanović ranjeni su juče u Gotovuši kod Štrpca, kada je njih iz vozila u pokretu, dok su nosili badnjak, pucao lokalni Albanac, pripadnik "kosovske" bezbjednosne službe.

Grupa Albanaca protekle noći je pretukla Stefana Tomića (18) dok se sa bratom vraćao sa ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u selu Klokot.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм