Kancelarija za KiM

Saopštenje Kurtijevog "Samoopredjeljenja" - poziv na novi linč Srba na Kosmetu

  • Izvor: SRNA
  • 16.03.2024. 18:36

Opasna zamjena teza, drskost i cinizam koji izbijaju iz svake riječi današnjeg saopštenja partije "Samoopredjeljenje" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o pogromu koji su Srbi doživjeli 17. marta 2004. godine nije ništa drugo nego poziv na novi linč Srba na Kosovu i međunarodna zajednica ne smije ostati nijema na ovu vrstu prijetnji i manipulisanja činjenicama, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Podmukli pamflet `Samoopredeljenja` u kojem se martovski pogrom 2004. godine opisuje kao miran protest, a Srbi ponovo lažno optužuju za utapanje tri albanska djeteta u selu Čabra, što je tada demantovala i Unmik policija istakavši da je riječ o slučajnom i tragičnom događaju, potvrđuje očigledno - da je suština Kurtijeve idelogije mržnja prema srpskom narodu i da je njen krajnji cilj etničko čišćenje", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ističu da "albanski šovinisti baš kao i 2004. godine pokušavaju da zloupotrijebe tragičnu smrt djece kako bi racionalizovali svoje podmukle namjere prema srpskom narodu, a Kurtijeva ideologija prikazuje se u svom pravom zločinačkom svjetlu".

U saopštenju se navodi da falsifikovanje istorije i laži kojima se Kurtijeva šovinistička organizacija služi kako bi prikrila činjenicu da je martovski pogrom nad srpskim narodom 2004. godine bio dugo planiran i politički inspirisan samo potvrđuju da je centralna ideja albanske vrhuške u Prištini - Kosovo i Metohija bez Srba.

"U tom svjetlu sva Kurtijeva objašnjenja i opravdanja njegovih jednostranih poteza i institucionalizovanog nasilja usmjerenog protiv srpskog naroda nisu ništa drugo do najobičnija laž i pravljenje alibija za sprovođenje konačnog rešenja srpskog pitanja na Kosovu i Metohiji. Još jednom upozoravamo da se pred očima sveta realizuje plan progona srpskog naroda se Kosova i Metohije i da Kurti to i ne krije, što nas neminovno vodi u destabilizaciju širih razmjera. To se može spriječiti samo odlučnim izolovanjem Kurtija i zabranom njegove idelogije zla, u suprotnom na Kosovu i Metohiji neće biti mira i stabilnosti, a posljedice će biti nepopravljive i dalekosežne", piše u saopštenju.

Pokret "Samoopredjeljenje" saopštio je da je prošlo 20 godina od stradanja trojice albanskih dječaka u selu Čabra kod Zubinog Potoka, navodeći da su dječaci "iz straha od grupe Srba skočili u reku i izgubili živote", što je bio povod za "mirne demonstracije Albanaca širom Kosova". Iz ovog pokreta su optužili Unmik i Kfor da nisu reagovali kada su na, kako kažu, "mirne albanske demonstrante pucali kriminalci".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.