Канцеларија за КиМ

Саопштење Куртијевог "Самоопредјељења" - позив на нови линч Срба на Космету

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2024. 18:36

Опасна замјена теза, дрскост и цинизам који избијају из сваке ријечи данашњег саопштења партије "Самоопредјељење" премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о погрому који су Срби доживјели 17. марта 2004. године није ништа друго него позив на нови линч Срба на Косову и међународна заједница не смије остати нијема на ову врсту пријетњи и манипулисања чињеницама, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

"Подмукли памфлет `Самоопредељења` у којем се мартовски погром 2004. године описује као миран протест, а Срби поново лажно оптужују за утапање три албанска дјетета у селу Чабра, што је тада демантовала и Унмик полиција истакавши да је ријеч о случајном и трагичном догађају, потврђује очигледно - да је суштина Куртијеве иделогије мржња према српском народу и да је њен крајњи циљ етничко чишћење", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију истичу да "албански шовинисти баш као и 2004. године покушавају да злоупотријебе трагичну смрт дјеце како би рационализовали своје подмукле намјере према српском народу, а Куртијева идеологија приказује се у свом правом злочиначком свјетлу".

У саопштењу се наводи да фалсификовање историје и лажи којима се Куртијева шовинистичка организација служи како би прикрила чињеницу да је мартовски погром над српским народом 2004. године био дуго планиран и политички инспирисан само потврђују да је централна идеја албанске врхушке у Приштини - Косово и Метохија без Срба.

"У том свјетлу сва Куртијева објашњења и оправдања његових једностраних потеза и институционализованог насиља усмјереног против српског народа нису ништа друго до најобичнија лаж и прављење алибија за спровођење коначног решења српског питања на Косову и Метохији. Још једном упозоравамо да се пред очима света реализује план прогона српског народа се Косова и Метохије и да Курти то и не крије, што нас неминовно води у дестабилизацију ширих размјера. То се може спријечити само одлучним изоловањем Куртија и забраном његове иделогије зла, у супротном на Косову и Метохији неће бити мира и стабилности, а посљедице ће бити непоправљиве и далекосежне", пише у саопштењу.

Покрет "Самоопредјељење" саопштио је да је прошло 20 година од страдања тројице албанских дјечака у селу Чабра код Зубиног Потока, наводећи да су дјечаци "из страха од групе Срба скочили у реку и изгубили животе", што је био повод за "мирне демонстрације Албанаца широм Косова". Из овог покрета су оптужили Унмик и Кфор да нису реаговали када су на, како кажу, "мирне албанске демонстранте пуцали криминалци".

Пратите нас и путем Вибера