Kineski predsjednik

Si Đinping: Biće produbljeno sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Srbijom

  • Izvor: SRNA
  • 07.05.2024. 09:15

Kineski predsjednik Si Đinping najavio je da će Srbija i Kina produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo.

On je naglasio da Kina poštuje i podržava izbor naroda Srbije za razvojni put i napore koje je srpska država uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, suprotstavljajući se miješanju bilo koje sile u srpske unutrašnje poslove.

Si koji danas započinje dvodnevnu posjetu Beogradu je u autorskom tekstu za "Politiku" istakao da Srbija i Kina treba i dalje da ostanu dosljedni iskrenom prijateljstvu.


Đinping stiže u Srbiju

Đinping stiže u Srbiju

"Treba da dosljedno igramo uzornu ulogu u unapređenju pravde i pravičnosti. Kao čelični prijatelji i čuvari svjetskog mira, Kina i Srbija imaju slične stavove o mnogim važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, suočavajući se sa međunarodnom situacijom isprepletenom promjenama i turbulencijama", rekao je Si.

Predsjednik Kine osvrnuo se i na bombardovanje kineske Ambasade u Beogradu prije 25 godina, kada su poginula tri kineska novinara, te poručio da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

"Kineski narod cijeni mir, ali nikada neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija", naglasio je Si.

Prema njegovim riječima, prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno krvlju dva naroda, postalo je njihovo zajedničko sjećanje i ohrabriće obje strane da krenu krupnim koracima naprijed.

"Dok se osvrćemo na put koje su naše dvije zemlje zajedno prošle - očekujemo obećavajuću budućnost kojoj zajedno težimo. Stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački spremni smo da sa srpskim prijateljima izgradimo zajednicu Kine i Srbije, sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", poručio je kineski predsjednik.


Upaljen meteoalarm za veliki dio BiH: Objavljena prognoza do subote

Upaljen meteoalarm za veliki dio BiH: Objavljena prognoza do subote

Predsjednik Kine Si Đinping danas dolazi u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u okviru svoje evropske turneje prethodno boravio u Parizu, a nakon Beograda predviđena je posjeta Budimpešti. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.