Izmjena građanskog zakona

Srbija odobrava surogat majke: Zvaće se "rodilja" i imaće pravo na naknadu

 • 22.05.2019. 11:59

U novom građanskom zakonu Srbije biće dozvoljeno surogat materinstvo. Zakonom se predviđa da surogat majka može da da okonča trudnoću ako želi.

Budući građanski zakonik ipak će dozvoliti surogat-materinstvo, i to uz umjerenu nagradu, a žena koja nosi i rodi dijete za nekog drugog zvaće se "rodilja", saznaje Politika.

Rodilja će imati pravo na naknadu troškova tokom trudnoće i porođaja, kao i pravo na nagradu, a ta nagrada može da iznosi od 8.000 do 15.000 evra, kažu za "Politiku" u komisiji za izradu prednacrta građanskog zakonika.

Žene iz Srbije tako više neće morati da idu u Ukrajinu, gdje se sa surogat-majkama sklapaju ugovori od 30.000 do 40.000 evra ili u Ameriku, gdje je cijena ovakve "usluge" čak 100.000 dolara.

Materinstvo je do sada bilo neosporivo, odnosno računalo se da je majka ona koja je dijete rodila. Međutim, sada će "rodilja", koja će imati funkciju inkubatora, samo roditi dijete, ali ni genetski, ni zakonski neće biti majka budućem djetetu. Jajna ćelija neće poticati od nje. Čitav proces biće definisan ugovorom.

"Mislim da smo pronašli lijepu riječ "rodilja" za ženu koja će nositi i roditi nekome dijete. Termin "surogat majka" je grub i netačan, jer zapravo to nije majka", kaže prof. dr Miodrag Orlić, predsjednik Komisije za izradu prednacrta.

Zakon je predvidio više mogućih situacija koje mogu biti riješene ugovorom između rodilje i "namjeravanih roditelja".

U Srbiji ima oko 300.000 parova koji bi na ovaj način mogli da dođu do potomstva, a ugovore će ovjeravati sud kako bi prava i obaveze svih strana bile definisane.

U slučajevima da rodilja poželi da zadrži dijete, iako je sklopila ugovor da će roditi za drugoga, i o tome bi oslučivao sud. Veoma su rijetki slučajevi u svijetu da rodilja želi da zadrži dijete, a još rjeđi da joj ga sud i dodijeli.

Zakonom se predviđa da surogat majka može da da okonča trudnoću ako želi, zbog čega bi roditelji trebalo dobro da promisle koga biraju za ovu ulogu.

Postoji mogućnost da ugovor sa surogat majkom zaključi i žena koja živi sama, odnosno bez partnera. U tom slučaju za oplodnju mora biti korišćena njena jajna ćelija.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

  'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?