Beograd

Stoltenberg: Zajednica srpskih opština - ključ za normalizaciju odnosa

  • Izvor: SRNA
  • 21.11.2023. 11:40

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da podržava osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, jer je to ključ za normalizaciju odnosa, te pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

Stoltenberg je rekao novinarima da je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo riječi o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova i značaju mirovne misije Kfora, koji, kako je naveo, dvije decenije garantuje bezbjedno okruženje za sve zajednice i nastaviće da to radi nepristrasno kao dio mandata UN.

On je pozdravio blisku saradnju Srbije i Kfora kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi, te dodao da računa na sve strane, Beograd i Prištinu, da rade na smanjenju tenzija kako bi se izbjegli eskalatorni postupci.

"Nasilje ne može da se dopusti, oni koji su to učinili moraju da se izvedu pred lice pravde. NATO je rasporedio dodatnih hiljadu vojnika i teško naoružanje na Kosovu zbog nasilja, što pokazuje da je spreman da očuva mir", rekao je Stoltenberg.

On je ocijenio da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije sa Kosovom ne bi pomoglo situaciji.

Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome da ponovo počnu zajedničke vojne vježbe Srbije i NATO-a, te da se nada da će takva saradnja biti nastavljena.

On smatra da NATO i Srbija mogu više da učine i da imaju partnerstvo koje ide daleko van ovih pitanja.

"Činjenica da imamo zajedničke vojne vježbe ne znači da to podriva neutralnost Srbije. Srbija je vrlo jasno stavila do znanja da će ostati neutralna zemlja, van vojnih blokova i mi to poštujemo. Vjerujemo da kao i neutralna zemlja Srbija može blisko da sarađuje sa NATO-om. To je od obostrane koristi", istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po zapadnom Balkanu započeo je u BiH. On će iz Beograda otputovati u Sjevernu Makedoniju.

Pratite nas i putem Vibera