Skupština Srbije

Sutra nastavak rasprave o bezbjednosnoj situaciji

  • Izvor: SRNA
  • 23.05.2023. 19:25

Skupština Srbije završila je današnji rad i sutra će nastaviti raspravu o izvještaju Vlade o bezbjednosnoj situaciji u zemlji poslije dva masovna ubistva.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otišao nešto ranije sa sjednice jer treba da ide u Priboj kako bi razgovarao sa ljudima da bi se smanjile tenzije u tom gradu poslije ubistva koje je proteklog vikenda izvršio pripadnik policije I.A. dok je bio van dužnosti.

Reagujući na primjedbe opozicije povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića porodicama poginulih u masovnom ubistvu kod Mladenovca, Brnabićeva je u Skupštini Srbije ocijenila da opozicija najužasnije ljudske tragedije koristi za političku borbu".

"Oni koji pozivaju na nasilje su borci protiv nasilja, a mi koji govorimo da svako mora da ima svoje mišljenje, da svako mora da ima slobodu da ga iskaže, ... da će se vlast menjati, ali na izborima – mi smo nasilnici. To je još jedno vrzino kolo ludila", ocijenila je Brnabićeva.

Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić rekla je da je poslije masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" formiran tim iskusnih stručnjaka s ciljem pružanja psihološke pomoći svima kojima je potrebna, a da će o tome da li je bila potrebna muzikoterapija odlučivati spoljašnji stručni nadzor Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Grujičićeva je napomenula da je muzikoterapija priznati tretman liječenja i u Srbiji i u svijetu, te navela da u prostorijama škole "Vladislav Ribnikar" nije bilo pjevanja.

Ministar pravde Maja Popović izjavila je da Više javno tužilaštvo sprovodi istragu koliko je puta dječak koji je izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" išao sa ocem u streljanu i kako je došlo do toga da dijete bude tako istrenirano da puca.

Popovićeva je istakla da je država odmah reagovala i na drugi zločin, da su sudovi odmah reagovali i da su izvršioci u pritvoru, kao i oni koji su im omogućili da dođu do oružja, te poručila da Srbija treba da bude ujedinjena da pomogne žrtvama i društvu da nikada više ne dođe do slične tragedije.

Ona je istakla da su svi u zemlji oštećeni gnusnim zločinima i da je najgora podjela da je jedan miting u redu, a drugi nije.

Popovićeva je za miting zakazan za petak, 26. maj, rekla da "pruža šansu Srbiji" i da su svi pozvani na taj miting "da pokažemo da Srbija treba da bude ujedinjena".