Beograd

Uništena još dva murala Ratku Mladiću: Preko lika generala napisano "Zločinac"

  • Izvor: Mondo.rs
  • 12.11.2021. 16:05

Već nekoliko dana traje tenzija između dvije "struje" u Beogradu. Oni koji sebe nazivaju aktivistima za ljudska prava i njima bliski uništavaju murale Ratka Mladića širom prestonice, a oni koji su se samookarakterisali kao "patriote" čiste grafite.

Danas su osvanuli uništeni mural i grafit na Novom Beogradu i to veliki mural sa natpisom i slikom Mladića u naselju "Fontana" u blizini zgrade opštine Novi Beograd, i nešto manji grafit sa njegovim imenom koji se nalazi na uglu bulevara Zorana Đinđića i Narodnih heroja, piše Mondo.

Preko većeg murala u naselju Fontana na kojem stoji natpis "đeneral", preko slike Mladića je ispisano "zločinac". Mural je i isprskan, kako se čini, farbom. Drugi manji grafit na Novom Beogradu je prekrižen.

Fotoreporter Monda koji je otišao na lice mjesta, zatekao je muškarca koji sunđerom briše natpis preko murala i pokušava grafitu da vrati "stari sjaj".

Da podsetimo, prije dva dana bačena je kanta kreča na mural Ratku Mladiću u centru grada, odnosno u Njegoševoj ulici. Nakon incidenta je Mladićev lik bilo skoro nemoguće razaznati.

Prethodno, aktivisti su se okupljali ispred murala i protestovali uprkos zabranama za okupljanje. Jedna aktivistkinja, Aida Ćorović, bila je i privedena nakon što je mural gađala jajima, ali je ubrzo puštena.

Druga "frakcija" je nakon pokušaja uništavanja murala krečom, oribala zid i donekle povratila pređašnji izgled grafitu.

Okupljanja su se nastavila, a policija je dežurala i sprečavala incidente.

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.