Beograd

Uništena još dva murala Ratku Mladiću: Preko lika generala napisano "Zločinac"

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.11.2021. 16:05

Već nekoliko dana traje tenzija između dvije "struje" u Beogradu. Oni koji sebe nazivaju aktivistima za ljudska prava i njima bliski uništavaju murale Ratka Mladića širom prestonice, a oni koji su se samookarakterisali kao "patriote" čiste grafite.

Danas su osvanuli uništeni mural i grafit na Novom Beogradu i to veliki mural sa natpisom i slikom Mladića u naselju "Fontana" u blizini zgrade opštine Novi Beograd, i nešto manji grafit sa njegovim imenom koji se nalazi na uglu bulevara Zorana Đinđića i Narodnih heroja, piše Mondo.

Preko većeg murala u naselju Fontana na kojem stoji natpis "đeneral", preko slike Mladića je ispisano "zločinac". Mural je i isprskan, kako se čini, farbom. Drugi manji grafit na Novom Beogradu je prekrižen.

Fotoreporter Monda koji je otišao na lice mjesta, zatekao je muškarca koji sunđerom briše natpis preko murala i pokušava grafitu da vrati "stari sjaj".

Da podsetimo, prije dva dana bačena je kanta kreča na mural Ratku Mladiću u centru grada, odnosno u Njegoševoj ulici. Nakon incidenta je Mladićev lik bilo skoro nemoguće razaznati.

Prethodno, aktivisti su se okupljali ispred murala i protestovali uprkos zabranama za okupljanje. Jedna aktivistkinja, Aida Ćorović, bila je i privedena nakon što je mural gađala jajima, ali je ubrzo puštena.

Druga "frakcija" je nakon pokušaja uništavanja murala krečom, oribala zid i donekle povratila pređašnji izgled grafitu.

Okupljanja su se nastavila, a policija je dežurala i sprečavala incidente.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм