Predsjednik Vlade Republike

Višković osudio napad na Srbe u Mostaru

  • Izvor: ATV
  • 01.05.2023. 17:59

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je napad na dvojicu mladića iz Srbije, koji se dogodio juče u Mostaru, od kojih je jedan teško povrijeđen. Napadnuti mladići su bili učesnici jednog sportskog događaja.

Premijer Radovan Višković zatražio je hitnu reakciju svih nadležnih institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i garanciju bezbjednosti za povrijeđene.

"Činjenica je da srpski narod u Hercegovačko-neretvnskom kantonu nije bio konstitutivan do prije godinu i nešto više, činjenica je da srpski narod i Srprska pravoslavna crkva konstantno trpe pritiske i napade, što potvrđuje skrnavljenje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru  decembra prošle godine. Takođe, učestali napadi na sportiste iz Srbije koji imaju majice sa obilježjima svojih klubova, ili sa nazivima gradova iz Srbije u FBIH, jasan su pokazatelj da ovaj entitet postaje nesiguran za srpske sportiste. Ovakva praksa ne doprinosi ničemu, osim podsticanju i širenju  mržnje. Potrebno je raditi na promjeni retorike koja daje povod za ovakve nemile događaje, i razvijati toleranciju uz poštovanje osnovnih ljudskih prava. Da bi se ovkavi napadi zaustavili, pored institucionalne rakcije i kažnjavanja odgovornih, potrebna je i javna osuda pomenutih događaja“, navodi se u reakciji predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.