Predsjednik Vlade Republike

Višković osudio napad na Srbe u Mostaru

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2023. 17:59

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osudio je napad na dvojicu mladića iz Srbije, koji se dogodio juče u Mostaru, od kojih je jedan teško povrijeđen. Napadnuti mladići su bili učesnici jednog sportskog događaja.

Premijer Radovan Višković zatražio je hitnu reakciju svih nadležnih institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i garanciju bezbjednosti za povrijeđene.

"Činjenica je da srpski narod u Hercegovačko-neretvnskom kantonu nije bio konstitutivan do prije godinu i nešto više, činjenica je da srpski narod i Srprska pravoslavna crkva konstantno trpe pritiske i napade, što potvrđuje skrnavljenje Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru  decembra prošle godine. Takođe, učestali napadi na sportiste iz Srbije koji imaju majice sa obilježjima svojih klubova, ili sa nazivima gradova iz Srbije u FBIH, jasan su pokazatelj da ovaj entitet postaje nesiguran za srpske sportiste. Ovakva praksa ne doprinosi ničemu, osim podsticanju i širenju  mržnje. Potrebno je raditi na promjeni retorike koja daje povod za ovakve nemile događaje, i razvijati toleranciju uz poštovanje osnovnih ljudskih prava. Da bi se ovkavi napadi zaustavili, pored institucionalne rakcije i kažnjavanja odgovornih, potrebna je i javna osuda pomenutih događaja“, navodi se u reakciji predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм