Predsjednik Srbije

Vučić: Ovo je visokopolitizovana rezolucija, pozivam sve zemlje da ne glasaju

  • Izvor: ATV
  • 23.05.2024. 16:38

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se na sjednici Generalne skupštine UN-a.

- Govoriti poslije Njemačke nije lako iz nekoliko razloga. Bez obzira šta uradite, optužiće vas za poricanje zločina koji se zaista desio. Optužiće vas da minimizirate i usuđujete se da dignete glas - rekao je Vučić te dodao:

- Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije? Ovo je visoko politizovana rezolucija. Zašto se donosi ova rezolucija? Pod broj jedan govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovdje crnogorske amandmane. Zašto se ova rezolucija i donosi kada je riječ o individualnoj pravnoj odgovornosti? Ona je već sprovedena jer su svi oni osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte ne pominje. Zašto ako smo takvu rezoluciju donijeli već 2015. godine? Zašto samo ovaj slučaj i ovaj primjer? Pitanje broj 2, govorili su o pomirenju. Da li ova rezolucija donosi ikakvo pomirenje? Ne, to uopšte nije slučaj. Da li donosi pomirenje u region? Uopšte ne. Pitam stalnog predstavnika Njemačke zašto su krili sve pripreme za ovu rezoluciju - istakao je Vučić.

- Znate šta se zapravo desilo 24. marta u Savjetu bezbjednosti? Rekli su nam da ne gledamo u prošlost, a dva dana poslije toga otkrili smo da su pripremali ovakvu rezoluciju ali koja se odnosila na događaje koji su bili prije 29 godina. Kad oni imaju političke potrebe mogu, a kad se neko drugi pominje u tom slučaju činjenice nisu važne. Kome je potrebna ova rezolucija i zašto baš u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu govorili o genocidu koji su počinile njihove zemlje. Govorili su o holokaustu a to je jedini genocid koji su priznale UN - naglasio je Vučić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Revolucija 1917 (R)

    Revolucija 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.