Osnivač Pokreta socijalista

Vulin: Ne razumijem unuke boraca protiv Njemačke u Drugom svjetskom ratu

  • Izvor: SRNA
  • 13.04.2024. 14:17

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je francuskom ambasadoru u Srbiji Pjeru Košaru, koji je izjavio da najavljena rezolucija o Srebrenici nije uperena protiv neke zemlje ili nekog naroda, da razumije unuke njemačkih zločinaca, ali ne i unuke boraca protiv Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"Ako se rezolucija o genocidu ne odnosi ni na jedan narod, kao što nam objašnjavaju zemlje NATO-a i ЕU, zašto se onda, osim Srebrenice, ne pominje, na primjer, strijeljanje kragujevačkih đaka i zašto za svjetski dan obilježavanja genocida nije odabran 21. oktobar kada je Vermaht, regularna vojska Njemačke, strijeljala srpsku djecu?", upitao je Vulin, koji je i senator Republike Srpske.

On je rekao da nije lako biti unuka naciste kao ministar spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, ali da za tu patnju ne treba Srbi da plaćaju, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

"Razumijem unuke njemačkih zločinaca, ali ne razumijem unuke boraca protiv Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Pošto se djeda ne stidite, stidjećete se unuka", poručio je Vulin, koji je i bivši šef Bezbjednosno-informativne agencije.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Pratite nas i putem Vibera