Оснивач Покрета социјалиста

Вулин: Не разумијем унуке бораца против Њемачке у Другом свјетском рату

  • Извор: СРНА
  • 13.04.2024. 14:17

Оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин поручио је француском амбасадору у Србији Пјеру Кошару, који је изјавио да најављена резолуција о Сребреници није уперена против неке земље или неког народа, да разумије унуке њемачких злочинаца, али не и унуке бораца против Њемачке у Другом свјетском рату.

"Ако се резолуција о геноциду не односи ни на један народ, као што нам објашњавају земље НАТО-а и ЕУ, зашто се онда, осим Сребренице, не помиње, на примјер, стријељање крагујевачких ђака и зашто за свјетски дан обиљежавања геноцида није одабран 21. октобар када је Вермахт, регуларна војска Њемачке, стријељала српску дјецу?", упитао је Вулин, који је и сенатор Републике Српске.

Он је рекао да није лако бити унука нацисте као министар спољних послова Њемачке Аналена Бербок, али да за ту патњу не треба Срби да плаћају, саопштено је из Покрета социјалиста.

"Разумијем унуке њемачких злочинаца, али не разумијем унуке бораца против Њемачке у Другом свјетском рату. Пошто се дједа не стидите, стидјећете се унука", поручио је Вулин, који је и бивши шеф Безбједносно-информативне агенције.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас и путем Вибера