NATO bombardovanje

Vulin: Srbija je preživjela, međunarodno pravo nije

  • Izvor: SRNA
  • 24.03.2024. 16:20

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin odao je poštu svim žrtvama agresije NATO pakta i položio vijenac kod spomenika "Večna vatra" u Beogradu povodom 25 godina od NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju, te poručio da je Srbija preživjela, ali međunarodno pravo nije.

Vulin je naglasio da su prije 25 godina pokušali da ubiju Srbiju, ali da su ubili međunarodno pravo.

"I zato danas, u svijetu u kojem živimo, i dalje je sila jedino objašnjenje i pravo samo po sebi. Bili smo sami prije 25 godina i sad stojimo uspravno i sad stojimo među slobodnim", istakao je Vulin.

On je u obraćanju okupljenima poručio da je ponosan na Srbiju koja pripada strani istine i slobode, te da Srbija neće zaboraviti i oprostiti zločin NATO pakta.


Preminuo čuveni Tomislav Peternek

Preminuo čuveni Tomislav Peternek

"Za male, za slobodne, pravde nema, zato danas mi govorimo, zato što su svi ostali ućutali. Zato što su ćutale i prije 25 godina, ali i danas, UN, ЕU, sve organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zato što su oni ćutali, zato što još ćute, mi danas govorimo, a govorimo istinu. Nismo mi romantično ubijeđeni u to da je istina sama po sebi dovoljna, već smo izabrali da budemo na strani istine, pa čak i ako nije dovoljna i ne bismo je mijenjali za svu silu koja određuje današnji život", rekao je Vulin.

On je napomenuo da za ono što je NATO učinio ne vidi kajanje, koje je uslov svakog praštanja.

"Od nas i tada i sada traže nezamislivo. Traže da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku, da uvedemo sankcije Rusiji, a samo ne traže oproštaj za našu ubijenu djecu, za zločin koji su počinili. Jedino što bismo mogli da im damo jeste prezir, ali ne i zaborav. I ono što traže i što su pod silom tražili 78 dana nisu dobili, pa neće ni sada. Na nama je da budemo slobodni kakvi su bili i oni prije nas, ne bi li nas pamtila i slobodna pokoljenja koja će doći za nama. Ubijenima u NATO agresiji, vječni pokoj i vječna slava, a našoj Srbiji nada u život, jer mi smo pobijedili, mi smo preživjeli", poručio je Vulin.


Užas na reliju: Auto uletio u gledaoce, četvoro mrtvih

Užas na reliju: Auto uletio u gledaoce, četvoro mrtvih

Vijence su, osim Vulina i delegacije Pokreta socijalista, položili i ambasadori Ruske Federacije i Kube.

Skup sjećanja na ubijene u NATO paktu organizovali su Beogradski forum za svijet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, Organizacija veterana /SUBNOR Srbije/ i Fond dijaspora za maticu.

U NATO agresiji na SR Jugoslaviju prije 25 godina, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno je 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Pratite nas i putem Vibera