Miodrag Linta

"Hapšenje trojice Srba nastavak smišljenog progona"

  • Izvor: SRNA
  • 23.09.2023. 21:27

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je nedavno hapšenje trojice Srba od specijalnih jedinica kosovske policije nastavak smišljenog progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te pozvao SAD i ЕU da konačno zaštite srpski narod na Kosovu i Metohiji i pošalju jasnu poruku režimu Aljbina Kurtija da je neprihvatljiva njegova ratnohuškačka i neodgovorna politika.

Linta je ocijenio da je Iliji Еlezoviću /70/ teškom onkološkom bolesniku, Draganu Miloviću, policajcu, ocu troje djece, te Zoranu Kostiću starom 73 godine, određen jednomjesečni pritvora suprotno zakonu jer su osumnjičeni da su navodno počinili ratne zločine protiv albanskih civila, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je istakao da je Еlezoviću ugrožen život u pritvoru zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi, te da je Specijalno odjeljenje Osnovnog suda u Prištini, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina etnički motivisana institucija i u funkciji separatističkog režima Aljbina Kurtija.

"Potpuno je jasno da cilj suda u Prištini nije istina i pravda već učestvovanje u progonu i zastrašivanju Srba da bi se opravdao lažni mit o Srbima kao zločinciima i Albancima kao žrtvama", naveo je Linta.

On je naveo i da su preksinoć bačene tri bombe na kuće predstavnika i rukovodioca Srpske liste u mjestu Ranilug u Kosovskom Pomoravlju s ciljem kako bi se oni zastrašili i natjerali da napuste svoja ognjišta, te da je očigledno da je u pitanju još jedan način smišljenog progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Linta je pozdravio odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se traži sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom katastrofalne situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Takođe, Linta je pozvao SAD i ЕU da konačno zaštite srpski narod na Kosovu i Metohiji i pošalju jasnu poruku Kutijevom režimu da je neprihvatljiva njegova ratnohuškačka i neodgovorna politika, navedno je u saopštenju.

Trojica Srba koji su uhapšeni, u srijedu, 20. septembra u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Prilužju osumnjičeni su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, saopštilo je ranije Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici uhapšen je Ilija Еlezović, koji je u teškom zdravstvenom stanju, u Zvečanu bivši policajac Dragan Milović, a u Prilužju Zoran Kostić /73/.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da je cilj posljednjeg hapšenja Srba izazivanje novih tenzija i krize na terenu i da predstavlja dio prijetnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da "pate i plate". 

Pratite nas i putem Vibera