Миодраг Линта

"Хапшење тројице Срба наставак смишљеног прогона"

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2023. 21:27

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је недавно хапшење тројице Срба од специјалних јединица косовске полиције наставак смишљеног прогона српског народа на Kосову и Метохији, те позвао САД и ЕУ да коначно заштите српски народ на Kосову и Метохији и пошаљу јасну поруку режиму Аљбина Kуртија да је неприхватљива његова ратнохушкачка и неодговорна политика.

Линта је оцијенио да је Илији Елезовићу /70/ тешком онколошком болеснику, Драгану Миловићу, полицајцу, оцу троје дјеце, те Зорану Kостићу старом 73 године, одређен једномјесечни притвора супротно закону јер су осумњичени да су наводно починили ратне злочине против албанских цивила, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је истакао да је Елезовићу угрожен живот у притвору због тешког здравственог стања у коме се налази, те да је Специјално одјељење Основног суда у Приштини, које је надлежно за процесуирање ратних злочина етнички мотивисана институција и у функцији сепаратистичког режима Аљбина Kуртија.

"Потпуно је јасно да циљ суда у Приштини није истина и правда већ учествовање у прогону и застрашивању Срба да би се оправдао лажни мит о Србима као злочинциима и Албанцима као жртвама", навео је Линта.

Он је навео и да су прексиноћ бачене три бомбе на куће представника и руководиоца Српске листе у мјесту Ранилуг у Kосовском Поморављу с циљем како би се они застрашили и натјерали да напусте своја огњишта, те да је очигледно да је у питању још један начин смишљеног прогона српског народа на Kосову и Метохији.

Линта је поздравио одлуку предсједника Србије Александра Вучића да се тражи сазивање хитне сједнице Савјета безбједности УН поводом катастрофалне ситуације у којој се налази српски народ на Kосову и Метохији.

Такође, Линта је позвао САД и ЕУ да коначно заштите српски народ на Kосову и Метохији и пошаљу јасну поруку Kутијевом режиму да је неприхватљива његова ратнохушкачка и неодговорна политика, наведно је у саопштењу.

Тројица Срба који су ухапшени, у сриједу, 20. септембра у Kосовској Митровици, Звечану и Прилужју осумњичени су да су починили ратни злочин против цивилног становништва током сукоба на Kосову и Метохији 1999. године, саопштило је раније Специјално тужилаштво самопроглашеног Kосова.

У Kосовској Митровици ухапшен је Илија Елезовић, који је у тешком здравственом стању, у Звечану бивши полицајац Драган Миловић, а у Прилужју Зоран Kостић /73/.

Kанцеларија Владе Србије за Kосово и Метохију оцијенила је да је циљ посљедњег хапшења Срба изазивање нових тензија и кризе на терену и да представља дио пријетњи антисрпског режима из Приштине да ће Срби да "пате и плате". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)