Bivši češki predsjednik

Zeman: Priznanje takozvanog Kosova je sramota i opasan presedan

 • Izvor: Agencije
 • 18.02.2024. 13:54

Bivši češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je danas da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocijenio da taj postupak predstavlja "sramotu".

U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom "Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini" u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku "državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom".

Zeman je ponovio da priznanje "Kosova predstavlja opasan presedan" jer "velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno mijenjaju postojeće granice", objavljeno je na sajtu "Voice of Еurope".

On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

- Nećemo učiniti svijet boljim ako zatvorimo oči pred problemima i pretvaramo se da oni ne postoje ili da su nestali. Slučajevi Kosova i Ukrajine uče nas tome kako supersile mogu da budu nepopustljive kada se radi o njihovim interesima. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde - naglasio je Zeman.

Konferencija u organizaciji Instituta za geostrateške studije Geopolitikon u Pragu okupila je ugledne političare i zvaničnike, a organizator, politikolog Milutin Iljić rekao je da je uloga NATO na KiM otvorila Pandorinu kutiju.

Pratite nas i putem Vibera

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:49 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:50 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 19:52 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.