Peć

Žrtvovala sebe da rodi sina, a sada je preminula: Aci je potrebna naša pomoć

  • Izvor: Telegraf
  • 22.04.2024. 15:50

U selu Brestovik kraj Peći živi porodica Džavrić sa jednom od najtužnijih životnih priča. Mama Drita iznijela je cijelu trudnoću na dijalizi, ali je svog sina Aleksandra (10), prijevremeno rodila. 

Prvi zdravstveni problemi malom Aci su dijagnostikovani još dok je bio u majčinom stomaku. Dječak ima disharmoničan razvoj, cerebralnu paralizu i, kako porodica navodi rezultate najnovijih analiza, još i epilepsiju.

A sada je ostao i bez mame. Drita je izgubila bitku.

"Aci majku ne možemo da vratimo, ali možemo da pomognemo da on redovno ide na liječenje i da napreduje", navodi se na društvenim mrežama gdje se intenzivno prikupljala pomoć za ovu porodicu.


Oglasilo se Više javno tužilaštvo o obdukcionom nalazu u slučaju smrti Dalibora Dragijevića

Oglasilo se Više javno tužilaštvo o obdukcionom nalazu u slučaju smrti Dalibora Dragijevića

Aleksandar je rođen u 27. gestacijskoj nedjelji kao dijete iz rizične trudnoće jer je majka provela cijelu trudnoću na dijalizi zbog prestanka rada oba bubrega, prenosi "Telegraf".

U trudnoći dobija dijagnozu usporeni rast fetusa i njegova pothranjenost. U prvih šest mjeseci života je lijepo napredovao ali nakon toga primijećeno je zaostajanje u razvoju.

U prvim godinama izgovarao je slogove ali obzirom da je bolest progresivna Aleksandar sada ni to ne može, iako razumije šta mu se kaže i prati razgovor ukoliko se o njemu govori. Ima problem sa gutanjem, često plače ali ima trenutaka kada je radostan i nasmijan.

Liječenje u Srbiji nije dalo rezultate pa se njegovo stanje pogoršava. Više ne učestvuje ni u neverbalnoj komunikaciji.

Sa napunjene tri godine utvrđeno je da ima početnu velikomoždanu atrofiju, hipertoniju mišića, probleme sa metabolizmom, praćeno lošim opštim zdravstvenim stanjem, alergijama, obostrano urođeno umanjenje rožnjače.


Pet godina od ubistva Krunića: Nema ni pravde, ni nalogodavca!

Pet godina od ubistva Krunića: Nema ni pravde, ni nalogodavca!

Po nalazu specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Aleksandar ima i disharmoničan razvoj (F83 - Desordines evolutionis specifici mixti) kao i cerebralnu paralizu.

Za liječenje malog Aleksandra pomoć može da se uplati preko Fondacije "Budi human" na jedan od sljedećih načina:

SMS porukom iz Srbije (200 dinara) 1286 na broj 3030

uplatom na dinarski račun 160-6000001421450-13

uplatom na devizni račun broj 160-6000001422031-16

IBAN:

RS35160600000142203116

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: