Zaovine

Zvijer joj usred dana rastrgala ovna od 90 kilograma

  • Izvor: Kurir
  • 23.09.2023. 10:56

Anđelija Kojadinović iz Zaovina gledala je usred dana kako joj medvjed uzima ovna i nosi u šipražje.

Sve se to odvijalo munjevitom brzinom na oko 30 metara od nje.

"Bilo je oblačno, praznik Mala Gospojina i nisam ništa radila oko kuće i rekoh sebi, ajde da pustim ovce. Odvela sam ih oko 100 metara od kuće. Pasle su i strčaše dole kod stare kruške. Odjednom prknuše, počeše da trče i ja vidim medvjeda već zgrabio jednu ovcu. Počeh da lelečem, zviždim, vičem, ali ne pušta ovcu, već se okrete i nestade u iviku. Ostale ovce odoše kući, a ja za njima da vidim koja mi nedostaje. Kada dođoh kući vidim da mi nedostaje ovan godinu dana star, od oko 90 kila", kaže Anđelija.

Ali, Anđelija tu nije mirovala. Uputila se ka mjestu gdje je vidjela medvjeda.


Medvjed u par dana drugi put napravio haos pred istom kućom kod Kneževa

Medvjed u par dana drugi put napravio haos pred istom kućom kod Kneževa

"Dođem tamo i vidim dole niz ivik trag. Krenem za njim i na oko 300 metara niže vidim ovna da leži, fali mu butina i rebra. Vjerovatno medvjed otkinuo i odnio negdje. Zovnem brzo komšiju Radovana da dođe. On je stigao i slikao. Odmah smo pozvali i ljude iz Nacionalnog parka Tara i ispričali šta se dogodilo", kaže Anđelija, koja je tek posle bila svjesna opasnosti koja vrebala kada se sama uputila da traži medvjeda i ovna.

Kaže da je medvjed bio pokrupan i od juče nije išla više dole, već sačekala da dođe lovočuvar iz NP "Tara".

Lovočuvar Nemanja Malinić je stigao i odmah otišao na mjesto gdje je ostao da leži raskomodan ovan. A na tom mjestu danas su samo bili kosti i vuna. Sve pojedeno. Pretpostavlja se da je mečka sa mečićima, čim je toliki ovan pojeden. Lovočuvar je napravio više snimaka i zapisnik.

"Ovo sada šaljem nadležnom ministarstvu i oni će odlučiti o visini štete. Isto juče, imali smo prijavu štete od medvjeda u Jagoštici. Tu je medvjed izlomio voćnjak sa šljivama", kaže lovočuvar Nemanja.


Medvjed razbucao kokošinjac: Došao na kućni prag – FOTO

Medvjed razbucao kokošinjac: Došao na kućni prag – FOTO

U Zaovinama u ovom zaseoku gdje je Anđelija, prije mjesec dana takođe je zabilježen napad medvjeda.

"Prije mjesec dana medvjed mi je upao u tor i odnio jagnje. Došao sam kući oko 22.30 sati kući i vidim razvaljena vrata tora, krv. Pogledam, nema jagnjeta. On je tu došao i nije se plašio iako imamo 11 pasa, koji idu sa mnom u lov", kaže komšija Radovan.

Prije ovih događaja medvjed je posljednji put viđen prijje 20 do 30 godina, kada je mečka napala Radovanovog djeda. O tom dogođaju pričao je komšija Vidoje Lazić.

"Deda je bio u šumi, sjekao, kada su naišla tri mečeta. On ih je otjerao, ali se iznenada pojavila mečka. Napala ga je i skoro svog izlomila. Preko njega je prebacila granje. Poslije smo ga našli i, bogami, dugo se liječio od tog napada", kaže Vidoje, prenosi "Kurir".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: