Заовине

Звијер јој усред дана растргала овна од 90 килограма

  • Извор: Курир
  • 23.09.2023. 10:56

Анђелија Којадиновић из Заовина гледала је усред дана како јој медвјед узима овна и носи у шипражје.

Све се то одвијало муњевитом брзином на око 30 метара од ње.

"Било је облачно, празник Мала Госпојина и нисам ништа радила око куће и рекох себи, ајде да пустим овце. Одвела сам их око 100 метара од куће. Пасле су и стрчаше доле код старе крушке. Одједном пркнуше, почеше да трче и ја видим медвједа већ зграбио једну овцу. Почех да лелечем, звиждим, вичем, али не пушта овцу, већ се окрете и нестаде у ивику. Остале овце одоше кући, а ја за њима да видим која ми недостаје. Када дођох кући видим да ми недостаје ован годину дана стар, од око 90 кила", каже Анђелија.

Али, Анђелија ту није мировала. Упутила се ка мјесту гдје је видјела медвједа.


Медвјед у пар дана други пут направио хаос пред истом кућом код Кнежева

Медвјед у пар дана други пут направио хаос пред истом кућом код Кнежева

"Дођем тамо и видим доле низ ивик траг. Кренем за њим и на око 300 метара ниже видим овна да лежи, фали му бутина и ребра. Вјероватно медвјед откинуо и однио негдје. Зовнем брзо комшију Радована да дође. Он је стигао и сликао. Одмах смо позвали и људе из Националног парка Тара и испричали шта се догодило", каже Анђелија, која је тек после била свјесна опасности која вребала када се сама упутила да тражи медвједа и овна.

Каже да је медвјед био покрупан и од јуче није ишла више доле, већ сачекала да дође ловочувар из НП "Тара".

Ловочувар Немања Малинић је стигао и одмах отишао на мјесто гдје је остао да лежи раскомодан ован. А на том мјесту данас су само били кости и вуна. Све поједено. Претпоставља се да је мечка са мечићима, чим је толики ован поједен. Ловочувар је направио више снимака и записник.

"Ово сада шаљем надлежном министарству и они ће одлучити о висини штете. Исто јуче, имали смо пријаву штете од медвједа у Јагоштици. Ту је медвјед изломио воћњак са шљивама", каже ловочувар Немања.


Медвјед разбуцао кокошињац: Дошао на кућни праг – ФОТО

Медвјед разбуцао кокошињац: Дошао на кућни праг – ФОТО

У Заовинама у овом засеоку гдје је Анђелија, прије мјесец дана такође је забиљежен напад медвједа.

"Прије мјесец дана медвјед ми је упао у тор и однио јагње. Дошао сам кући око 22.30 сати кући и видим разваљена врата тора, крв. Погледам, нема јагњета. Он је ту дошао и није се плашио иако имамо 11 паса, који иду са мном у лов", каже комшија Радован.

Прије ових догађаја медвјед је посљедњи пут виђен пријје 20 до 30 година, када је мечка напала Радовановог дједа. О том догођају причао је комшија Видоје Лазић.

"Деда је био у шуми, сјекао, када су наишла три мечета. Он их је отјерао, али се изненада појавила мечка. Напала га је и скоро свог изломила. Преко њега је пребацила грање. Послије смо га нашли и, богами, дуго се лијечио од тог напада", каже Видоје, преноси "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)