Vrhovni sud u Španiji

Aktivirane potjernice za troje katalonskih lidera

  • 05.11.2019. 15:53

Vrhovni sud u Španiji aktivirao je evropske potjernice za troje katalonskih lidera, koji su pobjegli iz zemlje nakon neuspjelog referenduma za nezavisnost Katalonije.

Tražena lica su Luis Puig i Toni Komin, koji se nalaze u egzilu u Belgiji, i Klara Ponsati, koja živi u Škotskoj.

Dokumenti suda pokazuju da su Komin i Ponsati otuženi za pobunu, za koju je u oktobru na kaznu zatvora osuđeno devet katalonskih lidera. Komin je dodatno optužen za zloupotrebu javnih novčanih sredstava, kao i Puig.

Presuda katalonskim liderima u oktobru izazvala je proteste u Barseloni. Nove potjernice izazvale su reakciju predsjednika katalonskog parlamenta Kima Tore, koji je izjavio da su one "prožete duhom osvete" i da ih je izdala "država puna autoritarnog naleta".

Advokat Ponsatijeve Amer Anvar izjavio je da će njegov klijent da se suprotstavi potjernici, ali da će se pojaviti pred sudom u Edinburgu, gdje se očekuje da će biti uhapšena.

Bivši katalonski lider Karles Puđdemon, koji se ranije pojavio pred belgijskim vlastima na osnovu potjernice aktivirane u oktobru, poslao je poruku podrške traženim katalonskim liderima.

"Uvijek uz vas", napisao je Puđdemon na "Tviteru".

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.