Detalji

Američki komandosi poginuli kad su krenuli na tajni zadatak

  • Izvor: Kurir
  • 13.11.2023. 20:24

Pet pripadnika specijalnih snaga američke vojske poginulo je u padu helikoptera u Sredozemnom moru.

Helikopter MH-60 Crni jastrijeb htio je da dopuni gorivo u vazduhu kad se srušio kod obala Kipra kasno u petak. Istraga je pokrenuta, ali za sada nema naznaka neprijateljskih aktivnosti.

Pentagon je inače poslao u region timove komandosa, uključujući Delta snage i SЕAL Tim 6, kako bi eventualno učestvovali u spasavanju talaca u Pojasu Gaze.

Kipar je udaljen oko 250 kilometara od Izraela.

Pao avion, poginulo pet vojnika

Pao avion, poginulo pet vojnika

Helikopter je bio iz 160. vojnog puka avijacije za specijalne operacije "Noćni stalkeri" koji prevozi snage komandosa u tajne napade.

- Iz poštovanja prema pogođenim porodicama i u skladu sa politikom ministarstva odbrane, identitet nastradalih članova posade neće biti otkriven do 24 sata nakon što su obavještavanja najbližih rođaka završena - navodi Еvropska komanda Sjedinjenih Američkih Država (ЕUCOM).

Oglasio se i američki predsjednik Džo Bajden.

"SAD imaju dva mjeseca da sklope mir sa Rusijom"

- Džil i ja žalimo zbog gubitka pet američkih vojnika koji su poginuli kada se njihov helikopter srušio u Sredozemnom moru tokom misije obuke. Molimo se za porodice i prijatelje koji su izgubili dragocenu voljenu osobu i deo svoje duše. Cijela naša nacija dijeli njihovu tugu - navodi Bajden.

Američki sekretar odbrane Lojd J. Ostin navodi da istraga i dalje traje.

- To je još jedan oštar podsjetnik da hrabri muškarci i žene koji brane našu veliku naciju svaki dan stavljaju svoje živote na kocku kako bi naša zemlja zemlja bila bezbjedna. Ti momci predstavljaju najbolje iz Amerike. Pamtićemo njihovu službu i njihovu žrtvu - navodi Ostin.

Hoće li biti snijega do kraja sedmice: Еvo šta kaže prognoza

Hoće li biti snijega do kraja sedmice: Еvo šta kaže prognoza

ЕUCOM, koja ima sjedište u Štutgartu, sastoji se od 65.000 stalnog vojnog osoblja odgovornog za američke vojne operacije širom Еvrope, dijelova Azije i Bliskog istoka, Arktika i Atlantskog okeana.

Dva američka nosača aviona, podsjetimo, pozicionirana su kod obale Izraela od početka rata između Izraela i Hamasa kako bi upozorili Iran da se ne miješa u sukob.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.