Njujork

Američki mediji: Kolaps Kijeva na frontu realna mogućnost ove godine

  • Izvor: SRNA
  • 10.02.2024. 18:37

Sve veći nedostatak municije i zamor u Ukrajini će najverovatnije primorati Kijev da napusti svoje trenutne položaje na frontu, osim ako ne dobije novu pomoć sa Zapada, piše "Njujork tajms."

List navodi da je ukrajinska odbrana u blizini ključnog uporišta Avdejevka u ruskoj Donjeckoj oblasti pod nemilosrdnim napadima, a problemi Kijeva se protežu dalje od jedne bitke.

Ukrajinske trupe su iscrpljene i muče se zbog nedostatka oružja i municije, posebno u pogledu sistema protivvazdušne odbrane.

Prema riječima neimenovanih američkih zvaničnika, Kijev ima samo dovoljno sredstava protivvazdušne odbrane da izdrži do marta na bojnom polju, osim ako ne primi nove pošiljke.


Stiže nevrijeme u veći dio BiH - pratite uživo kretanje oblaka

Stiže nevrijeme u veći dio BiH - pratite uživo kretanje oblaka

Međutim, to je daleko od izvjesnog, jer su SAD u problemu zbog blokade u Kongresu u kome republikanci nisu voljni da podrže dodatno finansiranje Ukrajine.

"Zapadni zvaničnici vjeruju da je bez pomoći SAD kaskadni kolaps duž fronta realna mogućnost 2024. godine", navodi list, dodajući da će biti potrebno najmanje par mjeseci da nestašice uzmu danak.

Prema analitičarima, do marta bi Ukrajina mogla da se bori da izvede lokalne kontranapade, a do ljeta bi Kijevu moglo biti teško da odbije ruske napade.

Bez stalne podrške SAD, izvori kažu da će Ukrajina teško moći da zadrži svoje trenutne pozicije na bojnom polju.

Ukrajinski zvaničnici su se više puta žalili na nedostatak municije, nazivajući to "veoma stvarnim i hitnim problemom".

"Fajnenšel tajms" je objavio, pozivajući se na visokog zvaničnika ЕU, da "Еvropljanima neće biti lako da zamijene SAD" u smislu vojne pomoći.


Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela ostavku

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela ostavku

Prošle godine, ЕU je objavila ambiciozan plan da Ukrajini obezbjedi milion granata do proljeća 2024. Međutim, blok se bori da ispuni ovo obećanje, a visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da će Kijev dobiti samo polovinu tog iznosa do marta.

Rusija je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, upozoravajući da će one samo produžiti sukob bez promjene krajnjeg ishoda.

Pratite nas i putem Vibera