Њујорк

Амерички медији: Колапс Кијева на фронту реална могућност ове године

  • Извор: СРНА
  • 10.02.2024. 18:37

Све већи недостатак муниције и замор у Украјини ће највероватније приморати Кијев да напусти своје тренутне положаје на фронту, осим ако не добије нову помоћ са Запада, пише "Њујорк тајмс."

Лист наводи да је украјинска одбрана у близини кључног упоришта Авдејевка у руској Доњецкој области под немилосрдним нападима, а проблеми Кијева се протежу даље од једне битке.

Украјинске трупе су исцрпљене и муче се због недостатка оружја и муниције, посебно у погледу система противваздушне одбране.

Према ријечима неименованих америчких званичника, Кијев има само довољно средстава противваздушне одбране да издржи до марта на бојном пољу, осим ако не прими нове пошиљке.


Стиже невријеме у већи дио БиХ - пратите уживо кретање облака

Стиже невријеме у већи дио БиХ - пратите уживо кретање облака

Међутим, то је далеко од извјесног, јер су САД у проблему због блокаде у Конгресу у коме републиканци нису вољни да подрже додатно финансирање Украјине.

"Западни званичници вјерују да је без помоћи САД каскадни колапс дуж фронта реална могућност 2024. године", наводи лист, додајући да ће бити потребно најмање пар мјесеци да несташице узму данак.

Према аналитичарима, до марта би Украјина могла да се бори да изведе локалне контранападе, а до љета би Кијеву могло бити тешко да одбије руске нападе.

Без сталне подршке САД, извори кажу да ће Украјина тешко моћи да задржи своје тренутне позиције на бојном пољу.

Украјински званичници су се више пута жалили на недостатак муниције, називајући то "веома стварним и хитним проблемом".

"Фајненшел тајмс" је објавио, позивајући се на високог званичника ЕУ, да "Европљанима неће бити лако да замијене САД" у смислу војне помоћи.


Мађарска предсједница Каталин Новак поднијела оставку

Мађарска предсједница Каталин Новак поднијела оставку

Прошле године, ЕУ је објавила амбициозан план да Украјини обезбједи милион граната до прољећа 2024. Међутим, блок се бори да испуни ово обећање, а високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је да ће Кијев добити само половину тог износа до марта.

Русија је више пута осуђивала западне испоруке оружја Украјини, упозоравајући да ће оне само продужити сукоб без промјене крајњег исхода.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина