Bajden: SAD ne namjeravaju da šalju trupe u Ukrajinu

  • Izvor: Kurir
  • 12.12.2022. 21:25

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, već će se ograničiti na materijalnu podršku, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden.

- Da li šaljemo trupe u Ukrajinu? Ne, šaljemo (vojnu) opremu kao i ranije. Vrijedne milijarde dolara, rekao je Bajden novinarima u svjetlu izvještaja o planovima Vašingtona da poveća brojno prisustvo američkih vojnih snaga u zemlji.

Ranije je televizija „En-Bi-Si“ javila, pozivajući se na tri neimenovana američka zvaničnika, da SAD žele da povećaju broj svojih vojnika u Ukrajini kako bi se povećala kontrola nad isporukama oružja i pomoglo u upotrebi značajnih sistema.

Kako se navodi, „nekoliko desetina“ američkih vojnika trenutno se nalazi u Ukrajini, uključujući „veoma malu“ grupu koja proverava da li zapadno „oružje stiže do onih kojima je namijenjeno“.

- Ministar odbrane (SAD Lojd) Ostin i drugi vojni rukovodioci žele da prošire misiju kontrole i obezbjede prisustvo specijalista u zemlji koji bi pomagali Ukrajini da primjenjuje ključne sisteme naoružanja, uključujući protivvazdušnu odbranu i sredstva za borbu protiv bespilotnih letjelica, navodi televizija.

„En-Bi-Si“ tvrdi da plan o kojem se raspravlja uključuje dodatno slanje „malog broja“ američkih vojnika u Ukrajinu.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.