Jaroslav Hunka

Bjelorusija traži izvinjenje Kanade zbog veličanja ukrajinskog naciste

  • Izvor: SRNA
  • 26.09.2023. 11:06

Minsk je zatražio zvanično izvinjenje Otave ističući da aplaudiranje i proglašavanje herojem Ukrajinca, koji je služio u nacističkim "Vafen" SS jedinicama Adolfa Hitlera tokom Drugog svjetskog rata, nije slučajnost već "kvintesencija ili suština" dugogodišnje politike Kanade.

"Bjelorusija, koja je izgubila svakog trećeg građanina u Drugom svjetskom ratu, ogorčena je i duboko uvrijeđena snimkom odavanja počasti veteranu SS divizije `Galicija` u Donjem domu kanadskog parlamenta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Jaroslav Hunka (98), bivši pripadnik SS 14. galicijske divizije, dobio je ovacije u sali tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u petak, 22. septembra.

Kako je bivši ukrajinski nacista dobio ovacije kanadskog parlamenta?

Kako je bivši ukrajinski nacista dobio ovacije kanadskog parlamenta?

Nakon što je ovaj događaj izazvao bijes jevrejskih organizacija, kabinet premijera Džastina Trudoa krivicu je svalio na predsjednika parlamenta Еntonija Rota, rekavši da oni nisu znali za prošlost Hunke.

Rota je rekao da je tek "naknadno postao svjestan činjenica" i da se kaje zbog svoje odluke da Hunku proglasi "ukrajinskim i kanadskim herojem".

Minsk, međutim, smatra da "ovakav ciničan odnos prema sjećanju na hiljade nevinih žrtava nacizma nije slučajnost, kako to sada pokušavaju da prikažu organizatori ovog šoua".

Ujedinjeni u podršci nacizmu: Zelenski i Trudo aplaudirali veteranu SS divizije!

Ujedinjeni u podršci nacizmu: Zelenski i Trudo aplaudirali veteranu SS divizije!

"To je svojevrsna kvintesencija dugogodišnje dosljedne politike vlasti Kanade i niza zemalja kolektivnog Zapada koji prikrivaju i ublažavaju nacističke zločince i namjerno odobravaju pokušaje prekrajanja istorije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Bjelorusija je saopštila da očekuje "zvanično izvinjenje" rukovodstva Kanade, a u međuvremenu je zatražila od "međunarodnih i javnih organizacija, udruženja i fondacija koje obilježavaju sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata daju odgovarajuću pravnu i moralnu ocjenu ovog incidenta", prenosi "Raša tudej". 

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina