Канада

Уједињени у подршци нацизму: Зеленски и Трудо аплаудирали ветерану СС дивизије!

  • 24.09.2023. 16:12

Предсједник Украјине Владимир Зеленски и премијер Канаде Џастин Трудо поздравили су аплаузом бившег војника злогласне СС 1. Галицијске дивизије Јарослава Хунку (98), који је присуствовао сједници парламента у Отави, пренио је Асошиејтед прес.

На једној од фотографија насмијани Зеленски показује стиснуту песницу, док су у његовој близини његова супруга Елена и Трудо.

Како је навео АП, двојица лидера су аплаудирала Јарославу Хунки који се борио у тзв. Првој украјинској дивизији у Другом свјетском рату а потом емигрирао у Канаду.

Међутим, ријеч је о 14. Вафен гренадирској дивизији СС, познатој као 1. галицијска дивизија.

На видео-снимцима се види како канадски посланици аплаудирају бившем борцу нацистичке јединице, за ову прилику названом "канадско-украјински ратни ветеран".

Прву галицијску дивизију формирали су нацисти 1943. године када је Совјетски Савез преузео примат на Источном фронту. Чинило ју је око 80.000 добровољаца, махом Украјинаца, из региона Галиције који је захватао подручје данашње југозападне Пољске и западне Украјине.

Злогласна јединица је учествовала у бруталним операцијама широм Пољске и совјетске Украјине, а оптужена је за масакре и друге злочине над пољским, јеврејским и руским становништвом. Црвена армија је стала на пут њеним недјелима у јулу 1944. Убрзо је преименована у Украјинску националну армију да би се послије пада Берлина, у мају 1945, предала западним савезницима. Након рата многи припадници 1. галицијске дивизије су пребјегли у Канаду, гдје сада постоји велика украјинска заједница.

Обративши се у парламенту у Отави, Зеленски је рекао да је Канада била на свјетлој страни историје за вријеме претходних ратова, а потом захвалио Трудоу на несебичној подршци те земље украјинским напорима против Русије.

Није први пут да Зеленски показује отворену наклоност према нацизму, а званичном Кијеву је та идеологија веома блиска, што је испливало на површину након Мајдана 2014. у Кијеву.

Недавно је и бивши предсједник Украјине Петар Порошенко фотографисан у војној униформи на којој је нашивен нацистички симбол – "црно сунце", познато и као Sonnenrad (Schwarze Sonne).

С тим у вези је и један од циљева руске Специјалне војне операције – денацификација Украјине, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера