Воде пропалу политику

Џефри Сакс: САД губе 15 година заредом, довеле Украјину до потпуног уништења

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.11.2023. 17:47

Вашингтон од 2008. године форсира пропалу спољну политику у Источној Европи и довео је Украјину на ивицу потпуног уништења јер није желио да се позабави легитимним безбједносним забринутостима Русије у бившој совјетској републици, тврди амерички аналитичар јавне политике Џефри Сакс.

"САД губе 15 година заредом", рекао је Сакс, награђивани економиста који је савјетовао руску и украјинску владу након распада Совјетског Савеза.

Према његовим ријечима, Вашингтон је у више наврата у посљедње двије деценије Вашингтон могао да спријечи војни сукоб, а да Кијев не изгуби било какву територију. Он је подсјетио да је Москва тражила да се НАТО не шири до њених граница, што су амерички званичници одбијали да прихвате.

Све већи раздор у Кијеву: Покренут кривични поступак против Арестовича

Све већи раздор у Кијеву: Покренут кривични поступак против Арестовича

Када је тадашњи украјински предсједник Виктор Јанукович одабрао неутралност умјесто повезивања са Западом и пристао да продужи закуп руске Црноморске флоте за њену поморску базу на Криму, то није било довољно добро за америчке лидере, рекао је Сакс. Званичник америчког Стејт департмента Викторија Нуланд и њени "пријатељи" су тада помогли у рушењу демократски изабране владе у Кијеву 2014. године, што је довело до украјинског губитка Крима, рекао је он.

Чак ни тада, Русија није захтијевала више територије. Умјесто тога, рекао је Сакс, Москва је жељела да се Украјина уздржи од гранатирања етничких Руса у отцјепљеном региону Донбаса и да им да одређени степен аутономије. Ти услови су укључени у споразум Минск 2, који је једногласно подржао Савјет безбједности УН, али су амерички званичници рекли украјинским лидерима да не морају да се придржавају споразума, рекао је аналитичар.

У децембру 2021, руски предсједник Владимир Путин предложио је безбједносни пакт којим се обећава да неће даље ширење НАТО-а и преговоре о постављању америчких ракетних система у источној Европи. Одговор САД стигао је у јануару 2022.

Ништа од

Ништа од "сребрног метка" за контраофанзиву, Украјинцима не значе амерички "абрамси"

"Нисмо обавезни да о томе разговарамо са вама", сумирао је Сакс тадашњи став Вашингтона. "То је био одговор. Не морамо да разговарамо о НАТО са вама. То је није ваш ствар".

Само три дана након што су руске снаге покренуле војну офанзиву на Украјину у фебруару 2022. године, украјински предсједник Владимир Зеленски покушао је да ријеши сукоб обећавајући неутралност, рекао је Сакс. Међутим, када је Зеленски неколико недјеља касније постигао прелиминарни споразум са Русима о мировном рјешењу, администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена је "потопила" споразум, додао је.

Вашингтон је од тада одобрио 113 милијарди долара помоћи Украјини, у суштини продужавајући сукоб, тврди аналитичар. Раније ове године, Бајденова администрација је подстакла Кијев да крене у велику контраофанзиву против руских снага, што је "очигледно било немогуће", рекао је Сакс.

Џефри Сакс: Услови за мировни споразум са Русијом биће далеко лошији за Украјину

Џефри Сакс: Услови за мировни споразум са Русијом биће далеко лошији за Украјину

"Подизали су улог 15 година и губили", рекао је економиста. "Потребан нам је нови спољнополитички тим, потребан нам је и нови спољнополитички приступ, и треба да преговарамо прије него што Украјина буде потпуно уништена", упозорио је Сакс.

Сакс је примијетио да су он и други посматрачи предвидјели украјински дебакл у првим данима сукоба. "То није било тешко видјети", рекао је. "Како можете да побиједите Русију? Било је веома очигледно. Ови људи једноставно нису много паметни. Бајден, Нуланд, (савјетник за националну безбједност Џејк) Саливен, (државни секретар Ентони) Блинкен – они су у овоме од 2014".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.