Зеленски се жалио

Ништа од "сребрног метка" за контраофанзиву, Украјинцима не значе амерички "абрамси"

  • 16.11.2023. 16:06

Тенкови "М1А1 абрамс" које су САД доставиле Украјини једва да су направили разлику на бојном пољу, рекао је предсједник Владимир Зеленски новинарима неколико афричких земаља.

Зеленски је објаснио да је серија од 31 возила, која су у потпуности испоручена до средине октобра, сувише мала. "За сада, тешко да могу да кажем да играју посебно важну улогу на бојном пољу. Премало их је", рекао је Зеленски.

Примједбе украјинског предсједника су у складу са оним што је пуковник Мартин О’Донел, портпарол америчке војске за Европу и Африку, рекао медијима приликом предаје тенкова Кијеву. 

"Абрамс је ђаволски добро оклопно возило, али није сребрни метак".

У јануару су САД пристале да испоруче Украјини довољно тенкова "абрамс" за наоружавање једног батаљона. Испорука је почела у септембру, а завршена је мјесец дана касније. Претходно се Пентагон противио слању тенкова, рекавши да су "абрамси" превише тешки и скупи да би били од велике користи Кијеву.

Украјински војници описали су опсег оружја које су Кијеву послали западни донатори као "зоолошки врт". Западни медији наводе да овако разнолика помоћ изазива Кијеву проблеме са компатибилношћу муниције, поправкама и отежава обуку војника.

Украјинска војска је у свој арсенал укључила разноврсну палету оклопних возила, укључујући француска борбена возила "АМКС-10РЦ", њемачке тенкове "леопард", британске тенкове "челенџер 2" и америчке тенкове "абрамс". Очекивало се да ће ове залихе побољшати способности Кијева за пробијање руских одбрамбених линија током љета. Међутим, очекивана контраофанзива није донијела жељени успјех.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков реаговао је на вијест о доласку тенка "абрамс" у Украјину у то вријеме рекавши: "И они ће горјети".

Пратите нас и путем Вибера