Zelenski se žalio

Ništa od "srebrnog metka" za kontraofanzivu, Ukrajincima ne znače američki "abramsi"

  • 16.11.2023. 16:06

Tenkovi "M1A1 abrams" koje su SAD dostavile Ukrajini jedva da su napravili razliku na bojnom polju, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski novinarima nekoliko afričkih zemalja.

Zelenski je objasnio da je serija od 31 vozila, koja su u potpunosti isporučena do sredine oktobra, suviše mala. "Za sada, teško da mogu da kažem da igraju posebno važnu ulogu na bojnom polju. Premalo ih je", rekao je Zelenski.

Primjedbe ukrajinskog predsjednika su u skladu sa onim što je pukovnik Martin O’Donel, portparol američke vojske za Еvropu i Afriku, rekao medijima prilikom predaje tenkova Kijevu. 

"Abrams je đavolski dobro oklopno vozilo, ali nije srebrni metak".

U januaru su SAD pristale da isporuče Ukrajini dovoljno tenkova "abrams" za naoružavanje jednog bataljona. Isporuka je počela u septembru, a završena je mjesec dana kasnije. Prethodno se Pentagon protivio slanju tenkova, rekavši da su "abramsi" previše teški i skupi da bi bili od velike koristi Kijevu.

Ukrajinski vojnici opisali su opseg oružja koje su Kijevu poslali zapadni donatori kao "zoološki vrt". Zapadni mediji navode da ovako raznolika pomoć izaziva Kijevu probleme sa kompatibilnošću municije, popravkama i otežava obuku vojnika.

Ukrajinska vojska je u svoj arsenal uključila raznovrsnu paletu oklopnih vozila, uključujući francuska borbena vozila "AMKS-10RC", njemačke tenkove "leopard", britanske tenkove "čelendžer 2" i američke tenkove "abrams". Očekivalo se da će ove zalihe poboljšati sposobnosti Kijeva za probijanje ruskih odbrambenih linija tokom ljeta. Međutim, očekivana kontraofanziva nije donijela željeni uspjeh.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na vijest o dolasku tenka "abrams" u Ukrajinu u to vrijeme rekavši: "I oni će gorjeti".

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.