Zbog obavezne vakcinacije

Blokada Otave koliko god bude potrebno

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2022. 18:13

Vozači kamiona koji već šest dana blokiraju centar Otave rekli su danas da nemaju namjeru da napuste kanadsku prijestonicu dok Vlada Kanade ne ukine obaveznu vakcinaciju.

Uprkos sve većim pritužbama stanovnika na buku, zagađenje i agresivno ponašanje nekih kamiondžija, policija Otave odbila je da prekine protest, navodeći rizik od pogoršanja tenzija.

Demonstracije su počele kao potez da se primora liberalna vlada premijera DŽastina Trudoa da odustane od vakcinacije za prekogranične kamiondžije. Od tada se protest pretvorio u populistički pokret protiv Trudoa.

"Razumijemo vašu ljutnju, ali odgovornost za vašu neprijatnost leži na plećima političara. Ovdje smo i ne idemo nigdje dok ne postignemo svoj cilj, da vidimo kraj svih obaveznih mjera u vezi sa kovidom i sa tim obnavljanje sloboda svih Kanađana", rekao je vođa protesta Kris Barber u izjavi stanovnicima Otave.

Trudo je u ponedjeljak rekao da su Kanađani zgroženi ponašanjem nekih demonstranata.

Nereagovanje pripadnika policije u Otavi, od kojih su neki snimali selfije sa demonstrantima, u suprotnosti je sa snažnijom akcijom vlasti u zapadnoj provinciji Alberta.

Kraljevska kanadska konjička policija juče je krenula na kamiondžije koji su blokirali američku granicu u gradu Kuts, ali se povukla nakon sukoba sa nekoliko vozača.


Tagovi: