U Hersonskoj oblasti

Britanci ne prestaju da rovare: Rusi otkrili strane špijune

  • 21.02.2024. 12:57

Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije (FSB) otkrila je djelovanje britanske vladine organizacije Britanski savjet koja je preko organizacija koje kontroliše vršila obavještajne aktivnosti u interesu kijevskog režima u Hersonskoj oblasti.

Zvanično navedeni ciljevi Britanskog savjeta su razvoj saradnje u oblastima obrazovanja, kulture i umjetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja. Međutim, u stvarnosti, ove aktivnosti su samo paravan za rad britanskih obavještajnih službi, potvrđuju u saopštenju FSB-a, a prenosi RT.

Konkretno, dokazano je da je jedna strana organizacija iskorišćavala ukrajinske izbjeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje obavještajnih informacija vojno-političke prirode preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti, precizira FSB u saopštenju.

"Tako je pod uticaj 'Britanskog savjeta' došao stanovnik grada Novaja Majačka, državljanin Ruske Federacije Sergej Vladimirovič Čebukin, koji je ranije dijelio ultranacionalističke stavove. Međutim, čovjek je na vrijeme shvatio da je uvučen u kriminalne radnje i kontaktirao je organe za sprovođenje zakona", navodi se u saopštenju.

U ljeto 2023. godine, su mu tražili da prenese koordinate lokacija ruske vojske i vojne opreme, ali je mladić shvatio da ga koriste za dobijanje obavještajnih informacija koje potom prenose Britanskom savjetu.

Prema njegovim riječima, shvatio je da se takve informacije mogu iskoristiti, između ostalog, i za napade na njegovo selo i kategorički je odbio da sarađuje.

Upozorio je mještane na kontakte sa takvim stranim fondovima, jer informacije koje dobiju mogu biti iskorišćene "za uništavanje naših gradova i naselja i ubijanje civila" s obzirom na to da, kako je rekao, ukrajinske vlasti i njihovi britanski nalogodavci ne mare za civile.

Trenutno ruske obavještajne službe provjeravaju aktivnosti Britanskog savjeta u regionu, kao i lica koja sarađuju sa ovom organizacijom na povjerljivoj osnovi i time krše Krivični zakon Ruske Federacije te im prijeti kazna zatvora do osam godina.

Pratite nas i putem Vibera