У Херсонској области

Британци не престају да роваре: Руси открили стране шпијуне

  • 21.02.2024. 12:57

Федерална служба безбједности Руске Федерације (ФСБ) открила је дјеловање британске владине организације Британски савјет која је преко организација које контролише вршила обавјештајне активности у интересу кијевског режима у Херсонској области.

Званично наведени циљеви Британског савјета су развој сарадње у областима образовања, културе и умјетности између Велике Британије и других земаља. Међутим, у стварности, ове активности су само параван за рад британских обавјештајних служби, потврђују у саопштењу ФСБ-а, а преноси РТ.

Конкретно, доказано је да је једна страна организација искоришћавала украјинске избјеглице које живе у Великој Британији за добијање обавјештајних информација војно-политичке природе преко постојећих блиских веза у Херсонској области, прецизира ФСБ у саопштењу.

"Тако је под утицај 'Британског савјета' дошао становник града Новаја Мајачка, држављанин Руске Федерације Сергеј Владимирович Чебукин, који је раније дијелио ултранационалистичке ставове. Међутим, човјек је на вријеме схватио да је увучен у криминалне радње и контактирао је органе за спровођење закона", наводи се у саопштењу.

У љето 2023. године, су му тражили да пренесе координате локација руске војске и војне опреме, али је младић схватио да га користе за добијање обавјештајних информација које потом преносе Британском савјету.

Према његовим ријечима, схватио је да се такве информације могу искористити, између осталог, и за нападе на његово село и категорички је одбио да сарађује.

Упозорио је мјештане на контакте са таквим страним фондовима, јер информације које добију могу бити искоришћене "за уништавање наших градова и насеља и убијање цивила" с обзиром на то да, како је рекао, украјинске власти и њихови британски налогодавци не маре за цивиле.

Тренутно руске обавјештајне службе провјеравају активности Британског савјета у региону, као и лица која сарађују са овом организацијом на повјерљивој основи и тиме крше Кривични закон Руске Федерације те им пријети казна затвора до осам година.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)