Spor oko regiona Еsekibo

Britanija šalje marince da obuzdaju Madura! Ratni brod kreće za Gvajanu!

  • 24.12.2023. 09:32

Ujedinjeno Kraljevstvo se sprema da pošalje ratni brod u Gvajanu kako bi pokazalo diplomatsku i vojnu podršku bivšoj britanskoj koloniji, saznaje Bi-Bi-Si.

Navodi se da je odluka Londona uslijedila nakon što je susjedna Venecuela obnovila tvrdnje da njoj pripada sporni dio teritorije Gvajane koji je bogat naftom i rudom.

Ključa u

Ključa u "američkom dvorištu": Venecuela hoće da pripoji teritoriju veću od Grčke!

Britansko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da će "HMS Trent" učestvovati u zajedničkim vojnim vježbama nakon Božića.

Navodi se da je Gvajana, koja je članica Komonvelta, jedina zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori engleskim jezikom.

"HMS Trent", priobalni patrolni brod, upućen je u Karibe kako bi tragao za krijumčarima droge, ali je nakon prijetnji Venecuele, izrečenih ranije ovog mjeseca, da će pripojiti Gvajanin region Еsekibo, ovo plovilo dobilo novi zadatak.

Ove prijetnje su pokrenule strahovanja da bi Venecuela mogla da izvrši invaziju i pokrene prvi međudržavni ratni sukob u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva koji su 1982. vodili Velika Britanija i Argentina.

Bi-Bi-Si navodi da Venecuela odavno tvrdi da joj pripada Еsekibo, region površine oko 158.000 kvadratnih kilometara na koji otpada dvije trećine Gvajane.

Prašuma, zlato, nafta: Šta se krije iza spora Venecuele i Gvajane?

Prašuma, zlato, nafta: Šta se krije iza spora Venecuele i Gvajane?

Brda i džungle Еsekiba puni su nalazišta zlata, dijamanata i boksita, dok su velike rezerve nafte pronađene kod obala ovog regiona.

Dok privreda Gvajane ubrzano jača, Venecuela se muči.

Podsjeća se da je Nikolas Maduro, venecuelanski predsjednik, 3. decembra organizovao referendum kojim bi potvrdio narodnu podršku za kontrolu njegove zemlje nad Еsekibom.

Navodi se da je rezultat tog referemduma osporavan, ali je Maduro, bez obzira na to, objavio nove mape i zakone koji pokazuju da je Еsekibo sada dio Venecuele.

Maduro je imenovao i guvernera te oblasti i ponudio venecuelanske lične karte ljudima koji žive na tom slabo naseljenom području, a takođe je i državnoj naftnoj kompaniji naredio da izda dozvole za vađenje nafte.

Nakon svega toga Maduro se sastao s Irfanom Alijem, predsjednikom Gvajane, a iako su se saglasili da neće koristiti silu u ovom sporu, obojica lidera su ostala pri svojim teritorijalnim tvrdnjama.

Bi-Bi-Si navodi da "HMS Trent" ima posadu od 65 ljudi, najveća brzina mu je 24 čvora, a domet 5.000 nautičkih milja.

Ovaj brod je naoružan topom od 30 milimetara i na njemu se nalaze britanski kraljevski marinci.

Sa "HMS Trent" mogu da polijeću helikopetri "Merlin" i bespilotne letjelice.

Venecuela osporava granicu koja je uspostavljena međunarodnim sporazumom iz 1899.

Gvajana je do 1966. i proglašenja nezavisnosti nosila naziv Britanska Gvajana.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.