Tenzije rastu

Britanija udarila na Rusiju, Moskva sprema odgovor

  • Izvor: ATV
  • 08.05.2024. 17:35

Britanija je danas saopštila da će protjerati ruskog atašea za odbranu, ukinuti diplomatski status za pojedine nekretnine i ograničiti diplomatske vize za predstavnike Ruske Federacije.

"Protjeraćemo ruskog atašea za odbranu, koji je neprijavljeni vojni obaveštajac. Uklonićemo status diplomatskih prostorija sa nekoliko nekretnina povezanih sa Rusijom i nametnućemo nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući i vrijeme koje ruske diplomate mogu da provedu u Britaniji" rekao je ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli u parlamentu.

On je dodao da je akcija uslijedila nakon serije "malignih aktivnosti" iz Rusije širom Britanije i Еvrope, prenosi Rojters.

U aprilu je jedan Britanac optužen za navodno neprijateljsku državnu aktivnost u korist Rusiji, uključujući regrutaciju ljudi za podmetanje požara u poslovnom prostoru u Londonu koji je povezan s Ukrajinom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da će Moskva "prikladno" odgovoriti na odluku britanske vlade.

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

Nakon najava pojedinih predstavnika zapadnih zemalja da bi slali svoje vojnike u Ukrajinu, Rusija je odgovorila vojnim vježbama koje uključuju i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

Pored toga, Moskva je po prvi put upozorila London da bi, ako Ukrajina iskoristi britansko oružje za napad na rusku teritoriju, Rusija mogla uzvratiti napadima na britanske vojne ciljeve unutar Ukrajine, ali i van nje.

Medvedev: Uđu li vaše trupe u Ukrajinu, nigdje se nećete moći sakriti

Medvedev: Uđu li vaše trupe u Ukrajinu, nigdje se nećete moći sakriti

Britanski ambasador u Moskvi Nidžel Kesi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova na službeni razgovor nakon što je ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron prošle sedmice rekao da Ukrajina ima pravo koristiti britansko oružje za napad na Rusiju.

Pratite nas i putem Vibera