Podnijeli ministra da podnese ostavku

Bugarski poljoprivrednici protestovali u Sofiji

  • Izvor: SRNA
  • 05.02.2024. 19:35

Stotine nezadovoljnih poljoprivrednika protestovalo je na ulicama Sofije zbog "potpunog neuspjeha" Vlade da odgovori na sve veće izazove u poljoprivrednom sektoru.

Oni su pozvali ministra poljoprivrede Kirila Vateva da podnese ostavku zbog neispunjenja obećanja o ublažavanju administrativnog opterećenja poljoprivrednog sektora i jer se nije založio za državnu kompenzaciju zbog visokih troškova i pada prihoda poljoprivrednika.

Kao i njihove kolege u drugim dijelovima Еvrope, bugarski farmeri su frustrirani propisima ЕU, teškoćama koje proističu iz rasta cijena đubriva i energije zbog rata u Ukrajini, sve većeg uvoza poljoprivrednih proizvoda koji preplavljuju lokalna tržišta i snižavanja cijena poljoprivrednih proizvoda.

Vencislav Varbanov, koji predsjedava Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, rekao je da Vlada dodaje još tereta umjesto da traži olakšice za poljoprivrednike, prenijela je agencija PA medija.

Udruženje proizvođača žitarica saopštilo je da bi se njegovi članovi sutra mogli pridružiti protestima blokiranjem glavnih puteva svojim poljoprivrednim vozilima. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: