Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka

Ćeranić: Jedna stvar bi mogla biti kobna za Izrael

  • Izvor: ATV
  • 15.04.2024. 09:28

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, rekao je u Jutarnjem programu Alternativne televizije, da je napad Irana na Izrael bio očekivan odgovor, ali uz prećutni dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Iran samo nije objavio mete. A, kako će uzvratiti, čak i kada, to se već znalo. Naime, oni su morali zbog svog ugleda u islamskom svijetu da odgovore Izraelu na brutalan napad na njihovo diplomatsko predstavništvo u Damasku", rekao je Ćeranić za ATV.

On kaže da je Izrael napao iranski konzulat jer je imao informacije da su lideri Hezbolaha u tom momentu tu.

"On (Izrael) je, ne mareći za međunarodno pravo, raketama uništio diplomatsko predstavništvo i ubio ove ljude koji su bili meta. Odgovor Irana je bio očekivan i srazmjeran. Dakle, Iran je odgovorio, ali nije želio da bude predstavljen kao agresor. Mislim da je jedan dječak stradao od rikošeta jedne rakete. Da su većinom rakete bile ili oborene ili su završile u pustinji, uz napomenu da je Iran jednostavno potrošio zalihe starih raketa i dronova koje, zbog neefikasnosti, više ni Rusi od njih ne kupuju", smatra Ćeranić.


Bojić: Srpsko jedinstvo u Srebrenici neće biti dovedeno u pitanje

Bojić: Srpsko jedinstvo u Srebrenici neće biti dovedeno u pitanje

Objašnjava da je sa ekonomske strane mnogo veću štetu imao Izrael.

"Kada se pogleda ekonomski aspekt operacije, Izrael je potrošio mnogo više novca. Mnogo su skuplji ti projektili koje je Izrael ispalio da bi oborio iranske rakete, nego što vrijede same te rakete", kaže on.

Naglašava da se Izrael ne bi mogao odbraniti bez aktivne podrške SAD i Francuske.

"Smatram da tu neće biti nekih većih posljedica. Može se očekivati da Izrael napadne neke ciljeve u Siriji ili Iraku, ciljeve Hezbolaha. Druga stvar, što je ovo zgodna prilika da Izrael, na osnovu ugovora koji ima sa SAD, traži pomoć u protivvazdušnoj odbrani, još Patriota i onoga što im je potrebno, a to je artiljerijska municija", naglašava Ćeranić.

Kada je riječ o eskalaciji sukoba, odnosno vazdušnom napadu Izraela na Iran Ćeranić kaže:

"Njihovi avioni ne mogu da dođu do Irana. Ne mogu da dođu neoboreni, jer treba da prelete i Irak i mnoge arapske zemlje. Oni (Iran) nisu dostupni njihovim avionima, a ojačali su protivvazdušnu odbranu. Tako da, izraelske rakete bi bile oborene. Prema tome, Iran se sprema za odbranu, a ovo je bio iznuđeni odgovor".


Vučić: Suprotstavićemo se svjetskim lobistima snažnije nego što misle

Vučić: Suprotstavićemo se svjetskim lobistima snažnije nego što misle

Iran ne želi da bude uvučen u direktni sukob sa SAD, a ne žele to ni SAD, nastavlja Ćeranić.

Kaže dalje da bi jedna stvar mogla biti kobna za Izrael.

"Jer bi taj direktni sukob u nekom širem obimu od ovoga, mogao jednostavno zapaliti Bliski istok i čitav islamski svijet i da se pojavi neki novi Saladin, dakle, čuveni lider koji je ujedinio arapski svijet i porazio krstaše. Prema tome, mogao bi sav islamski svijet, možda i Sjeverne Afrike, da se ujedini protiv Izraela, što bi za Izrael moglo biti kobno", naglašava dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Kompletno gostovanje Ćeranića pogledajte u video prilogu:

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.