Декан Факултета безбједносних наука

Ћеранић: Једна ствар би могла бити кобна за Израел

  • Извор: АТВ
  • 15.04.2024. 09:28

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, рекао је у Јутарњем програму Алтернативне телевизије, да је напад Ирана на Израел био очекиван одговор, али уз прећутни договор са Сједињеним Америчким Државама.

"Иран само није објавио мете. А, како ће узвратити, чак и када, то се већ знало. Наиме, они су морали због свог угледа у исламском свијету да одговоре Израелу на бруталан напад на њихово дипломатско представништво у Дамаску", рекао је Ћеранић за АТВ.

Он каже да је Израел напао ирански конзулат јер је имао информације да су лидери Хезболаха у том моменту ту.

"Он (Израел) је, не марећи за међународно право, ракетама уништио дипломатско представништво и убио ове људе који су били мета. Одговор Ирана је био очекиван и сразмјеран. Дакле, Иран је одговорио, али није желио да буде представљен као агресор. Мислим да је један дјечак страдао од рикошета једне ракете. Да су већином ракете биле или оборене или су завршиле у пустињи, уз напомену да је Иран једноставно потрошио залихе старих ракета и дронова које, због неефикасности, више ни Руси од њих не купују", сматра Ћеранић.


Бојић: Српско јединство у Сребреници неће бити доведено у питање

Бојић: Српско јединство у Сребреници неће бити доведено у питање

Објашњава да је са економске стране много већу штету имао Израел.

"Када се погледа економски аспект операције, Израел је потрошио много више новца. Много су скупљи ти пројектили које је Израел испалио да би оборио иранске ракете, него што вриједе саме те ракете", каже он.

Наглашава да се Израел не би могао одбранити без активне подршке САД и Француске.

"Сматрам да ту неће бити неких већих посљедица. Може се очекивати да Израел нападне неке циљеве у Сирији или Ираку, циљеве Хезболаха. Друга ствар, што је ово згодна прилика да Израел, на основу уговора који има са САД, тражи помоћ у противваздушној одбрани, још Патриота и онога што им је потребно, а то је артиљеријска муниција", наглашава Ћеранић.

Када је ријеч о ескалацији сукоба, односно ваздушном нападу Израела на Иран Ћеранић каже:

"Њихови авиони не могу да дођу до Ирана. Не могу да дођу необорени, јер треба да прелете и Ирак и многе арапске земље. Они (Иран) нису доступни њиховим авионима, а ојачали су противваздушну одбрану. Тако да, израелске ракете би биле оборене. Према томе, Иран се спрема за одбрану, а ово је био изнуђени одговор".


Вучић: Супротставићемо се свјетским лобистима снажније него што мисле

Вучић: Супротставићемо се свјетским лобистима снажније него што мисле

Иран не жели да буде увучен у директни сукоб са САД, а не желе то ни САД, наставља Ћеранић.

Каже даље да би једна ствар могла бити кобна за Израел.

"Јер би тај директни сукоб у неком ширем обиму од овога, могао једноставно запалити Блиски исток и читав исламски свијет и да се појави неки нови Саладин, дакле, чувени лидер који је ујединио арапски свијет и поразио крсташе. Према томе, могао би сав исламски свијет, можда и Сјеверне Африке, да се уједини против Израела, што би за Израел могло бити кобно", наглашава декан Факултета безбједносних наука.

Комплетно гостовање Ћеранића погледајте у видео прилогу:

Пратите нас и путем Вибера