Izdali potjernicu

Da li će premijer Еstonije biti izručen Rusiji?

  • Izvor: SRNA
  • 15.02.2024. 16:44

Еstonski premijer Kaja Kalas može se suočiti sa rizikom od izručenja kada bude putovala u inostranstvo, jer se nalazi na listi najtraženijih u Rusiji, rekao je državni tužilac Еstonije Andres Parmas.

"Ukoliko neka država donese odluku da ne poštuje svoje obaveze prema zaštiti šefa države i da se pri tom pozove na sporazum o ekstradiciji zaključen sa Rusijom, onda jedino možemo da se pozivamo na zakon, ali koja bi bila svrha toga", izjavio je Parmas.

Rusija izdala potjernicu za estonskom premijerkom!

Rusija izdala potjernicu za estonskom premijerkom!

Prema njegovim riječima, kada Kalasova ode sa funkcije premijera, povećavaju se rizici povezani sa njenim odlascima u inostranstvo.

Еstonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da su pozvali na razgovor vršioca dužnosti otpravnika poslova u ruskoj Ambasadi Lenara Salimulina zbog odluke Moskve da na listu najtraženijih stavi premijera Kaju Kalas i državnog sekretara Tajmara Peterkopa.

Kalasova i Peterkop uvršteni su na listu najtraženijih ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova. U svom komentaru o ovoj odluci, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je istakla da bi trebalo "odgovoriti na zločine protiv sjećanja na one koji su oslobodili svijet nacizma i fašizma".

Vlasti Еstonije, na čelu sa Kalasovom, objavile su u avgustu 2022. godine da će biti uklonjeni svi sovjetski spomenici sa javnih prostora u toj zemlji. Ona je te spomenike nazvala "simbolima represalija" i "izvorom socijalnih tenzija".

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.