Razgovori o postizanju prekida vatre

Delegacija Hamasa sutra u Kairu

  • Izvor: SRNA
  • 28.04.2024. 14:56

Delegacija palestinske militantne organizacije Hamas doputovaće sutra u Kairo na razgovore o postizanju prekida vatre u Pojasu Gaze, rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa.

Isti zvaničnik naveo je da će delegacija razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je predao Hamas posrednicima Kataru i Еgiptu, te o odgovoru Izraela.

On nije objavio detalje posljednjih prijedloga.

Krajem sedmice je višerangirani zvaničnik Hamasa Halil Al Haja rekao da je ta grupacija dobila odgovor Izraela na prijedlog o prekidu vatre i da razmatra tekst prije nego što dokument preda egipatskim i katarskim posrednicima.

Iz Moskve jasni: To će biti

Iz Moskve jasni: To će biti "čvrst ekser" u kovčegu zapadnog ekonomskog sistema

Prethodne runde razgovora su propale zbog nepremostivih nesuglasica oko stavova dvije strane. Hamas traži sporazum o trajnom prekidu sukoba i da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze.

Izrael je ponudio privremeni prekid vatre za oslobađanje oko 130 talaca koji su još u zarobljeništvu i da se omogući isporuka dodatne humanitarne pomoći. Izrael je saopštio da neće okončati svoje operacije sve dok ne ostvari svoj cilj, a to je uništenje Hamasa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.