Pakistan

Doživotni zatvor za ženu koja je spaljivala stranice Kurana

  • 22.03.2024. 14:12

Sud u Pakistanu osudio je ženu muslimanske vjeroispovijesti na doživotni zatvor nakon što je proglašena krivom za spaljivanje stranica Kurana, saopštio je danas tužilac.

Prema pakistanskim zakonima, svako koga sud proglasi krivim za uvredu vjere ili vjerskih ličnosti može biti osuđen i na smrtnu kaznu, ali izricanje takve presude moglo bi da izazove nemire, prenosi AP.

Državni tužilac Mohazib Avais izjavio je da je optužena Asija Bibi uhapšena 2021. godine pod optužbom za bogohuljenje, nakon što su očevici posvjedočili da je oskrnavila Kuran spaljivanjem stranica te svete muslimanske knjige.

Avais je naveo da je Bibi, koja ima pravo na žalbu, negirala optužbe tokom suđenja.

Hrišćanka sa istim imenom oslobođena je u Pakistanu optužbi za bogohuljenje, a poslije puštanja na slobodu preselila se u Kanadu kako bi izbjegla prijetnje smrću koje je dobijala od islamskih ekstremista.

Ranije ovog mjeseca, sud u Gudžranvali, u provinciji Pendžab, osudio je 22-godišnjeg studenta na smrt, a tinejdžera na doživotnu kaznu u dva odvojena slučaja, nakon što su proglašeni krivim za uvredu islamskog proroka Muhameda.

Pakistanske i međunarodne grupe za ljudska prava tvrde da se optužbe za bogohuljenje često koriste za zastrašivanje vjerskih manjina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program