Kolera

Drama na kruzeru: pojavila se plava smrt

  • Izvor: Mondo.rs
  • 26.02.2024. 14:19

Mauricijus, ostrvska država u Indijskom okeanu, odbila je da dozvoli norveškom kruzeru da pristane u prijestonici Port Luis zbog straha od mogućeg izbijanja kolere na brodu.

Najmanje 15 osoba nalazi se u izolaciji zbog sumnje da boluju od zarazne crijevne bolesti koja u teškom obliku može da izazove dehidraciju i smrt u roku od nekoliko sati. Naziva se i 'plava smrt' jer koža pacijenta može postati plavkasto siva zbog ekstremnog gubitka tečnosti.

Vlasti Mauricijusa saopštile su da su donijele odluku da blokiraju brod Zora "u cilju izbegavanja mogućih zdravstvenih rizika".

U nedjelju su uzeti uzorci za ispitivanje, a rezultati bi trebalo da budu poznati sutra. Prema riječima predstavnika kompanije, putnici su tokom putovanja u Južnu Afriku razvili simptome blagog stomačnog virusa. Jedan holandski putnik rekao je "BN DeStemu" da im je kapetan rekao da bi na brodu mogla izbiti kolera.


Vraćaju se padavine: Objavljena prognoza za naredne dvije sedmice

Vraćaju se padavine: Objavljena prognoza za naredne dvije sedmice

Posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do izbijanja kolere u južnoj Africi, a najteže je pogođena Zambija.

Od januara 2023. najmanje 188.000 ljudi zaraženo je kolerom u sedam južnoafričkih zemalja, prema podacima UN. Poginulo je više od 3.000 ljudi, prenosi "Mondo".

Kruzer je stigao na Mauricijus u subotu uveče, dan ranije jer se nije zaustavio na ostrvu Reunion. Na brodu se nalazi 2.184 putnika i 1026 članova posade.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.