Колера

Драма на крузеру: појавила се плава смрт

  • Извор: Мондо.рс
  • 26.02.2024. 14:19

Маурицијус, острвска држава у Индијском океану, одбила је да дозволи норвешком крузеру да пристане у пријестоници Порт Луис због страха од могућег избијања колере на броду.

Најмање 15 особа налази се у изолацији због сумње да болују од заразне цријевне болести која у тешком облику може да изазове дехидрацију и смрт у року од неколико сати. Назива се и 'плава смрт' јер кожа пацијента може постати плавкасто сива због екстремног губитка течности.

Власти Маурицијуса саопштиле су да су донијеле одлуку да блокирају брод Зора "у циљу избегавања могућих здравствених ризика".

У недјељу су узети узорци за испитивање, а резултати би требало да буду познати сутра. Према ријечима представника компаније, путници су током путовања у Јужну Африку развили симптоме благог стомачног вируса. Један холандски путник рекао је "БН ДеСтему" да им је капетан рекао да би на броду могла избити колера.


Враћају се падавине: Објављена прогноза за наредне двије седмице

Враћају се падавине: Објављена прогноза за наредне двије седмице

Посљедњих неколико мјесеци дошло је до избијања колере у јужној Африци, а најтеже је погођена Замбија.

Од јануара 2023. најмање 188.000 људи заражено је колером у седам јужноафричких земаља, према подацима УН. Погинуло је више од 3.000 људи, преноси "Мондо".

Крузер је стигао на Маурицијус у суботу увече, дан раније јер се није зауставио на острву Реунион. На броду се налази 2.184 путника и 1026 чланова посаде.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина