Značaj sve veći

Dunav postaje ključna rijeka svijeta, evo i zašto

  • Izvor: SRNA
  • 21.02.2024. 14:13

Približavanja ruske vojske Dunavu /izbijanje u Odeski "džep"/ i na granicu sa Moldavijom i Mađarskom /Zakapartje/ veoma je neugodno za SAD, NATO i Ukrajinu iz vojnih, ekonomskih i saobraćajnih razloga.

Sa izbijanjem rata u Ukrajini značaj Dunava postao je sve veći i sve bitniji.

Posebno što se tiče potencijalne uloge i transporta žitarica riječnim brodovima od ukrajinskih luka na Crnom moru do Sjevernog mora uključujući luke Reni i Izmail na Dunavu - navodi "TV Front".

Američki agencija "Blumberg" objavila je tekst o tome da će Dunav za Ukrajinu, zbog ruske pomorske blokade Crnog Mora i kopnene blokade granice Poljske i Ukrajine, postati prioritetna rijeka za snabdijevanje i izvoz.

Predložena nova ruta išla bi od ukrajinske luke Izmail do rumunske Konstance i dunavskih luka Njemačke.

Ukrajinsko Dunavsko brodarstvo već je izgradilo drugu baržu velike brodske tonaže za isporuku tereta.

Ukrajinski izvoz prošle godine, uglavnom hrane i metalnih proizvoda, vrijedio je 35,8 milijardi dolara, što je skoro 48 odsto manje od predratnog nivoa 2021.

Međutim, nije Dunav bitan samo za ekonomiju Ukrajine, nego postaje ključan i po pitanju vojne logistike na evropskom putu i to na ruti Sjeverno more - Rajna- Majna - Dunav - Crno more.

Takođe, sva američka vojna skladišta u Njemačkoj direktno su vezana za Dunav.

Sa brodovima je moguće prebacivanje mnogo većih količina oružja i municije na istočne granice NATO-a bez korištenja drumskog i željezničkog transporta.

Sve elike luke koje izlaze na Sjeverno more - Amsterdam, Roterdam, Flisingen, Zabrote - su ključne za iskrcavanje tereta i borbene tehnike koja se u Еvropu doprema iz SAD preko Atlanskog okeana.

Brodovi mogu sa opremom da idu dalje kanalom Rajna - Majna. Na tom putu nalaze se i američke vojne baze i skladišta u zapadnom dijelu Njemačke još od vremena Hladnog rata. 

Pratite nas i putem Vibera