Значај све већи

Дунав постаје кључна ријека свијета, ево и зашто

  • Извор: СРНА
  • 21.02.2024. 14:13

Приближавања руске војске Дунаву /избијање у Одески "џеп"/ и на границу са Молдавијом и Мађарском /Закапартје/ веома је неугодно за САД, НАТО и Украјину из војних, економских и саобраћајних разлога.

Са избијањем рата у Украјини значај Дунава постао је све већи и све битнији.

Посебно што се тиче потенцијалне улоге и транспорта житарица ријечним бродовима од украјинских лука на Црном мору до Сјеверног мора укључујући луке Рени и Измаил на Дунаву - наводи "ТВ Фронт".

Амерички агенција "Блумберг" објавила је текст о томе да ће Дунав за Украјину, због руске поморске блокаде Црног Мора и копнене блокаде границе Пољске и Украјине, постати приоритетна ријека за снабдијевање и извоз.

Предложена нова рута ишла би од украјинске луке Измаил до румунске Констанце и дунавских лука Њемачке.

Украјинско Дунавско бродарство већ је изградило другу баржу велике бродске тонаже за испоруку терета.

Украјински извоз прошле године, углавном хране и металних производа, вриједио је 35,8 милијарди долара, што је скоро 48 одсто мање од предратног нивоа 2021.

Међутим, није Дунав битан само за економију Украјине, него постаје кључан и по питању војне логистике на европском путу и то на рути Сјеверно море - Рајна- Мајна - Дунав - Црно море.

Такође, сва америчка војна складишта у Њемачкој директно су везана за Дунав.

Са бродовима је могуће пребацивање много већих количина оружја и муниције на источне границе НАТО-а без кориштења друмског и жељезничког транспорта.

Све елике луке које излазе на Сјеверно море - Амстердам, Ротердам, Флисинген, Заброте - су кључне за искрцавање терета и борбене технике која се у Европу допрема из САД преко Атланског океана.

Бродови могу са опремом да иду даље каналом Рајна - Мајна. На том путу налазе се и америчке војне базе и складишта у западном дијелу Њемачке још од времена Хладног рата. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.