Bordo

Dva aviona "na korak" do sudaranja: U jednom bilo 179 putnika

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 01.01.2024. 17:56

Zbog greške osoblja kontrole letenja na francuskom aerodromu u Bordou, umalo su se sudarila dva aviona, Еabas 320 kompanije ЕasiJet i Robin DR400.

Na sreću je izbjegnuta tragedija.

Slučaj koji se dogodio 29. decembra istražuje Francuska Agencija za vazdušni saobraćaj, koja je incident do sada opisala kao opasan, posebno ako se ima u vidu da je u avionu ЕasiJet Airbus, koji je dolazio iz Getvika, tada bilo 179 putnika.

Kako piše Miror Onljan, službenik kontrole letenja najverovatnije je greškom odobrio sletanje aviona ЕasiJet, iako se Robin DR400 u tom trenutku spremao za poletanje, a dva aviona su se mimoišla na samo 55 metara.

Iako još nije sasvim jasno šta se zapravo dogodilo u Getviku, čini se da je problem nastao zbog nedostatka osoblja i da je šef noćne smjene smanjio broj kontrolora na samo tri umjesto šest.

"Saobraćaj je bio prilično gust, a kontrolor letenja je dozvolio ЕasiJetu da sleti jer je zaboravio da drugi avion treba da poleti. Na sreću, pilot Robin je shvatio šta se dešava i obavijestio kontrolora da je napravio grešku", prenosi Miror Onljan. Podaci iz istrage pokazuju da je nesreća na kraju izbjegnuta zahvaljujući osoblju ЕasiJeta koji je uspio da zaustavi slijetanje i preleti avion na pisti, promašivši ga za pedesetak metara.

Iz ЕasiJet-a je saopštio da istraga pokazuje da je za incident kriva kontrola letenja i da se njihov pilot sve vreme pridržavao pravila.

"Bezbjednost putnika i našeg osoblja uvijek nam je na prvom mjestu i nastavićemo da sarađujemo sa istražnim organima“, poručili su.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?