Бордо

Два авиона "на корак" до сударања: У једном било 179 путника

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.01.2024. 17:56

Због грешке особља контроле летења на француском аеродрому у Бордоу, умало су се сударила два авиона, Еабас 320 компаније ЕасиЈет и Робин ДР400.

На срећу је избјегнута трагедија.

Случај који се догодио 29. децембра истражује Француска Агенција за ваздушни саобраћај, која је инцидент до сада описала као опасан, посебно ако се има у виду да је у авиону ЕасиЈет Аирбус, који је долазио из Гетвика, тада било 179 путника.

Како пише Мирор Онлјан, службеник контроле летења највероватније је грешком одобрио слетање авиона ЕасиЈет, иако се Робин ДР400 у том тренутку спремао за полетање, а два авиона су се мимоишла на само 55 метара.

Иако још није сасвим јасно шта се заправо догодило у Гетвику, чини се да је проблем настао због недостатка особља и да је шеф ноћне смјене смањио број контролора на само три умјесто шест.

"Саобраћај је био прилично густ, а контролор летења је дозволио ЕасиЈету да слети јер је заборавио да други авион треба да полети. На срећу, пилот Робин је схватио шта се дешава и обавијестио контролора да је направио грешку", преноси Мирор Онлјан. Подаци из истраге показују да је несрећа на крају избјегнута захваљујући особљу ЕасиЈета који је успио да заустави слијетање и прелети авион на писти, промашивши га за педесетак метара.

Из ЕасиЈет-а је саопштио да истрага показује да је за инцидент крива контрола летења и да се њихов пилот све време придржавао правила.

"Безбједност путника и нашег особља увијек нам је на првом мјесту и наставићемо да сарађујемо са истражним органима“, поручили су.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?