Zalihe prirodnog gasa

Еvropa se zaštitila od visokih cijena?

  • Izvor: B92
  • 17.10.2023. 21:29

Zalihe prirodnog gasa u Еvropi u ponedjeljak su dostigle najviši nivo u istoriji, i na taj način štite evropske zemlje od visokih cijena iz prošle godine.

Еvropske nacije, koje koriste oko 400 milijardi kubnih metara gasa godišnje, imaju kapacitet skladišta prirodnog gasa od 110 milijardi kubnih metara.

Prije rusko-ukrajinskog sukoba, 40 odsto prirodnog gasa koji se troši u zemljama ЕU dolazilo je iz Rusije. Međutim, sa izbijanjem sukoba, izvoz ruskog prirodnog gasa u ЕU značajno je opao.

Dvoje mrtvih u teškom sudaru auta i kombija

Dvoje mrtvih u teškom sudaru auta i kombija

Zemlje ЕU su razvile zakonske okvire koji obavezuju punjenje podzemnih skladišta prirodnog gasa prije zimskih mjeseci zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Osamnaest od 27 zemalja članica ЕU ima skladišta prirodnog gasa. Njemačka, dominantna evropska ekonomija, ima najveći kapacitet skladišta gasa, koji iznosi 25,1 milijardu kubnih metara.

Sestra nastradalog Davida iz Banjaluke objavila dirljivu molbu

Sestra nastradalog Davida iz Banjaluke objavila dirljivu molbu

Zatim slijede Italija sa 20,2 milijarde kubnih metara, Holandija sa 14,7 milijardi kubnih metara, Francuska sa 13,2 milijarde kubnih metara, Austrija sa 9,8 milijardi kubnih metara i Mađarska sa 6,9 milijardi kubnih metara.

Postoje i određeni kapaciteti za skladištenje prirodnog gasa u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj Republici, Danskoj, Španiji, Hrvatskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Hamas: Mrtav je

Hamas: Mrtav je

Trenutno su Rumunija i Španija dostigle pun kapacitet skladištenja, dok su Portugal i Poljska dostigle 99 odsto, a Slovačka, Njemačka i Češka imaju kapacitet od 98 procenata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: