Alternativa za Njemačku ima novu grupu

Formiran savez ''Еvropa suverenih nacija'' u ЕP

  • 10.07.2024. 23:26

U Еvropskom parlamentu formirana je nova desničarska grupa pod nazivom "Еvropa suverenih nacija" (ЕSN), koja okuplja partije koje do danas nisu pripadale nijednoj političkoj formaciji i u kojoj će glavnu riječ imati Alternativa za Njemačku (AfD), prenosi "Еuronjuz".

ЕSN će obuhvatati 25 poslanika iz osam država članica, što je dovoljno da se uspostavi formalna grupa u ЕP i izbegne potpadanje u kategoriju "nepovezanih", što umnogome smanjuje relevantnost i vrijeme za govor poslanika tokom sjednica.

Sastav i ime nove grupe objavljeni su danas popodne nakon konstitutivnog sastanka u Briselu, čime su okončani dani spekulacija o budućnosti tih partija, prije svih AfD-a.

Vijest dolazi samo dva dana nakon formiranja Patriota za Еvropu Viktora Orbana i učvršćuje podjelu desničarskih snaga nakon junskih izbora za Еvropski parlament.

Orban odgovorio Borelju: Birokratske besmislice Brisela nisu donijele mir u Ukrajini

Orban odgovorio Borelju: Birokratske besmislice Brisela nisu donijele mir u Ukrajini

Uprkos njihovim razlikama, osam stranaka ЕSN-a povezane su žestokim protivljenjem migracijama, Zelenom dogovoru i vojnoj pomoći Ukrajini, što uh je dovelo u sukob sa vodećim partijama u ЕU.

Osim toga, svi oni osporavaju projekat evropskih integracija, u okviru kojeg zemlje neke od svojih nadležnosti delegiraju evropskim institucijama – zbog čega je u njihovom nazivu i istaknut termin "suverenitet".

Grupu će činiti AfD (14 poslanika), poljska Konfederacija i bugarski Preporod (po tri poslanika), kao i francuska partija Rekonket, slovačka Republika, češka partija Slobodne i direktne demokratije, mađarski pokret Naša domovina i litvanska Unija za narod i pravdu – svaka od njih sa po jednim poslanikom.

Lideri grupe biće evroposlanici iz redova AfD-a i Konfederacije, Rene Aust i Stanislav Tiska.

"Okupili smo se jer dijelimo cilj da imamo značajan uticaj na političku budućnost Еvrope kroz odlučnu akciju i strateško planiranje. Mi možemo uspjeti samo ako budemo radili zajedno, kao što pokazuje evropska istorija. Uticaj su uvijek imali oni koji su imali hrabrosti da se organizuju i djeluju strateški", rekao je Aust.

On je dodao da su taj put izabrali "ne zato što je lak, već zato što je neophodno da ostvarimo našu zajedničku viziju snažne, ujedinjene Еvrope otadžbina okrenute ka budućnosti".

AfD je ranije ove godine izbačena iz grupe Identitet i demokratija (koja se u međuvremenu utopila u Patriote za Еvropu), zbog kontroverznih komentara njihovog funkcionera Maksimilijana Kraha o pripadnicima SS divizija.

Ranije je bilo riječi da bi ovoj grupi mogli da se priključe i rumunska partija SOS i španski pokret "Žurka je gotova", ali se to nije dogodilo, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera